„Munkájuk emberéletekben mérhető” – emlékfával tisztelegnek az ápolók előtt

há • 2021. május 13., csütörtök •
Kegyes volt az időjárás, és már csak csepergett az eső, amikor bensőséges ünnepség keretében szerdán emlékfát avattak a Jeli Arborétum előtti területen: a hársfa az egészségügyi dolgozók kitartásának, munkájának szimbóluma lesz.
„Munkájuk emberéletekben mérhető” – emlékfával tisztelegnek az ápolók előtt

1820. május 12-én született Florence Nightingale, a legendásan céltudatos, kitartó és eltökélt, olasz származású angol ápolónő, akit az utókor a modern ápolás alapítójaként tisztel. Az ő emlékére lett ez a dátum az ápolók nemzetközi napja, amelyet az egészségügyi szakdolgozók minden évben megünnepelnek. Idén különleges módját választották ennek. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. jóvoltából az Európa legszebb arborétumaként számon tartott Jeli Varázskert bejárata előtti területre szerveztek nem mindennapi eseményt: elültettek egy hársfát, illetve felavattak egy emléktáblát és egy padot az újonnan kialakított pihenőhelyen.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy mennyi módja van a tisztelet, a köszönet kifejezésének, amelyből az ápolók tudhatják, hogy mellettük állunk. Mint mondta, minden évben fontos erre odafigyelni, de idén különösen az. – A mostani, járványos idők még jobban rávilágítanak annak fontosságára, hogy tudjuk az értékét ennek a hivatásnak. Elértük, hogy ne csak személyes életünkben éreztük e munka különlegességét, hanem

általánosan, a társadalom is elismerte végre az ápolók tevékenységét

- fogalmazott. Hozzátette: a mi nemzedékünk ennyire vészterhes időket még nem élt meg, így az is újszerű, hogy ily módon emlékezünk meg egy járvány áldozatairól, és hálaképpen emléket állítunk az ellene küzdőknek. – A fa szimbólum: az élet, a folytonos megújulás, az élni akarás jelképe ez a hársfa – tette hozzá, kiemelve, hogy a legtöbbet mégis azzal segíthetünk, ha leveszünk valamennyi terhet az ápolókról. Ezt úgy tehetjük meg – ha komolyan vesszük a szakértelmet, és hiszünk nekik –, hogy beoltatjuk magunkat. – Az ápolóknak most leginkább ezzel tudunk segíteni – húzta alá a miniszteri biztos.

A Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint

aki fát ültet, az bízik a jövőben.

Majthényi László a kislevelű hárs gyógyító erejét emelte ki: kérgében, virágában sok-sok olyan hatóanyag van, amely orvosságok alapanyagául szolgál, a méze is kincs. – Ennek az emlékfának az elültetésével, az emléktábla és a pad felavatásával emlékezzünk azokra is, akiket elveszítettünk a járványban, ápolókra, szakdolgozókra, civil lakosságra – mondta. Utalt rá, egyre több helyen egyre több fát ültetünk, így a településeink is lakhatóak maradnak.

Szabó Péterné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) vasi elnöke az ápolók nemzetközi napjának történetébe avatta be a jelenlévőket. Nightingale-ről mint példaképről beszélt, aki a krími háború tábori kórházaiban tapasztalt állapotok nyomán – miután átvette a nővéri ügyelet szervezését – reformokba kezdett. Emelte az ellátás színvonalát, javított a higiéniás körülményeken, az élelmezésen, így elérte, hogy

néhány hónap alatt a sebesültek közötti halálozási arány 42 százalékról 2,2 százalékra csökkent.

– Ez a legjobb példa arra, hogy ma sem lehet az ápolói munkát leértékelni, hiszen emberéletekben mérhető – fogalmazott Szabó Péterné.

A Nightingale iránti tisztelet jeléül a tavalyi év – születésének 200. évfordulója apropóján – az ápolók nemzetközi éve volt. Idén pedig a faültetést, az emléktábla- és padavatást élő internetes közvetítéssel vitték a szélesebb közönség elé, hogy minél többen felfigyeljenek az ápolók önzetlen munkájára, helytállására. A MESZK területi elnöksége úgy döntött, hogy 2021-ben egy emlékfa ültetésével tisztelik meg a kollégákat, akik a mindennapok nehéz perceiben küzdenek a világjárvány közepén a betegek ápolásával.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére