Műanyagmentes bevásárlás? – mission impossible

fgy • 2021. július 15., csütörtök •
Tavaly karácsonyra kaptam, betettem az autóba azzal a buzgalommal, hogy ha bevásárolni megyek, előveszem. Aztán jól ottmaradt. A mosható textiltasakokról van szó – amelyeket ráadásul kézzel varrt az ajándékozó –, és arra szolgálnak, hogy a zöldséget, gyümölcsöt ne zacskóba, hanem ezekbe tegyem a boltban, piacon.
Műanyagmentes bevásárlás? – mission impossible

Most elővettem, és a táskámban tartom, hogy tényleg kéznél legyen, ha kell. Súlya nincs, úgyhogy semmivel sem kerül többe a termék, mint ha nejlonba vagy papírzacskóba tenném. (Bezzeg a karfiol, amelynek a rózsái – miután kibontottam azokat – kevesebbet nyomnak, mint a szára és levelei!)

Ugyancsak ajándék volt az a három, különböző méretű vászonzsák, amelyekben pékárut tarthatok, illetve ezeket is magammal vihetném az üzletbe. Csakhogy a pandémia e tekintetben aggódóvá, talán túlontúl is óvatossá tett. Csomagolatlan pékárut nem veszek, mert azt előttem jó néhányan összetapogatták (igaz, erre a világjárvány előtt is figyeltem). Szerencsére számos helyen a kiflit, zsemlét néhány darabos kiszerelésben előre becsomagolják; míg a másik megoldás, hogy a kisboltban vásárolom meg, ahol legfeljebb az eladó nyúl hozzá. Persze én is karanténpék lettem: kovász pihen a hűtőben, hétvégenként gyakran sütök kenyeret, de épp tegnap házi bagel került az asztalra.

Egész arzenálom van már kisebb bevásárlótáskákból, így – ha nem épp nagybevásárlást rendezek – nem is gurítok kocsit magam előtt, csak a vállamra veszem a szatyrot, és abba pakolok.Amiben nem tudom kiküszöbölni a műanyagot, az egyrészt a húsáru. Ezt még a szaküzletekben kimérve is zacskóban kapom, illetve felvágottak esetében a csomagolópapír is nejlonréteggel bélelt. A másik a tejtermék: joghurt, túró stb. Gondoltam már a pléhtehénre (a tejautomatára), de az csak kevés helyen elérhető, meg persze időm sincs arra, hogy vajat köpüljek. Idei gyalult tök, zöldborsó, meggy és cseresznye már lapul a mélyhűtőmben, de a bolti fagyasztott zöldségek csomagolása miatt sem lehet maradéktalan ez a műanyagmentes küldetés.

PET-palack lényegében nincs a háztartásunkban, bevásároltam félliteres üvegeket, és ma már természetes, hogy azokat megtöltve indulunk el itthonról munkába, iskolába, kirándulni. Ezzel a lendülettel jó ideje a cukros italokat is száműztük. Ha mégis kedvünk támad ilyet inni, a szörp a megoldás (szerencsére még tart a frissen eltett bodzaital, és már gyúrok a málnaszezonra). Ezekben a hónapokban burjánzik a fűszernövénykertem is, esténként citromfűből, zsályából, mentából, kakukkfűből készítünk teát. Egyébként 2023-tól az egyszer használatos italcsomagolások is visszaválthatók lesznek.

A csomagolásmentes termékek üzletéről legközelebb írok!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére