Most érkezett: jó hírt kaptunk az inflációról!

• 2022. november 29., kedd •
Nagyon sok, az infláció alakulását előre jelző indikátor utal már arra, hogy a csúcsra futó globális infláció a következő hónapokban lassulni fog.
Most érkezett: jó hírt kaptunk az inflációról!

Az ipari termelői árak, a szállítási díjak, a nyersanyagárak és az inflációs várakozások mind csökkenésnek indultak globális szinten a legutóbb elért évtizedes rekordszintekről. Ez pedig jó jel, ezeket az adatokat ugyanis széles körben figyelik, mivel elvileg korai jelzést adnak azokról a trendekről, amelyek a fő inflációs folyamatokat jellemezhetik világszinten - írja az ATV.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy az infláció csökkenni fog a háztartások és a vállalkozások számára világszerte komoly terhet jelentő durván magas szintekről. Az infláció valószínűleg most érte el a csúcsát, az árnyomás enyhülése és a szűk szállítási keresztmetszetek tágulása mind a fogyasztói árak közelgő mérséklődését vetítik előre. A globális infláció 12,1 százalékos rekordot döntött októberben a Moody’s becslései alapján, szerintük ennél magasabbat már nem fogunk tapasztalni.

A Capital Economics szakértői is úgy vélik, az infláció már elérte a csúcsot, a feltörekvő piacokon, Brazíliában, Thaiföldön és Chilében például már csökkentek a fogyasztói árak, míg a friss adatok szerint a fejlett gazdaságokban is enyhült a nyomás. Németországban az ipari kibocsátási árak 4,2 százalékkal estek októberben az előző hónaphoz képest – ez a legnagyobb havi csökkenés 1948 óta. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban az éves termelői árak inflációja nyár óta lassul - írja a lap.

Az idei magas energiaárak 2023-ban ellaposodhatnak. Vannak, azonban olyan szakértők, akik szerint a továbbra is magas energiaköltségek lassíthatják a az infláció mérséklődésének ütemét. Ráadásul az energiahordozók és más nyersanyagok ára ismét megugorhat, ha a kínai gazdaság erőteljesen fellendül, vagy ha Oroszország további exportcsökkentéseket hajt végre, megtorlásul az olajra és gázra bevezetendő ársapka miatt.

Az S&P Global felmérése szerint az Egyesült Államokban 2020 decembere óta a leglassabb ütemben nőttek a gyártási és szolgáltatási költségek novemberben, miközben az eladási árak növekedése az elmúlt két év leglassabb szintjére esett vissza. Az eurózónában 20 havi mélypontot ért el az ipari termelői infláció.

Forrás: atv.hu

közösség

további frisss

lap tetejére