Most akkor intelligens legyen a nő vagy annyira ne?

frisss.hu • 2015. október 26., hétfő •
Állítólag az intelligens nők stresszt jelenthetnek a férfinak.
Most akkor intelligens legyen a nő vagy annyira ne?

Brit tudósok kimutatták - többször is - hogy a férfiak fenyegetve érzik magukat olyan hölgy mellett, akik intelligensek. Novemberben teszik közzé, ezúttal amerikaiak, egy pszichológiai tárgyú magazinban legújabb, a témában végzett kutatásuk részletes bemutatását. Egy kis ízelítő a vizsgálatból.

A buffalói, a kaliforniai lutheránus és az austini egyetem kutatói 105 férfit vetettek vizsgálat alá, akiknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy mit találnak vonzónak egy nőben.

Az eredmények alapján, a férfiak abban az esetben vonzódnak egy náluk intelligensebb nőhöz, ha a hölgy nem a közelükben él. Ellenkező esetben kevésbé tartják attraktívnak.

Nicki Minaj

A kutatás alapján, a férfiakat elvben vonzza az, hogy okos, intelligens nővel randevúzzanak, a valóság azonban árnyaltabb. A való életben inkább azokat a hölgyeket részesítik előnyben, akiknek a férfiéhez képest alacsonyabb az IQ-ja. A különbség a tudósok szerint abból adódhat, hogy az fantáziában a maszkulinitás nem olyan törékeny és védendő a nőkben rejlő erő leghalványabb megnyilánulásától is.

Az eredmény nem meglepő, egy sor kutatás bizonyította korábban, hogy az intelligens nők stresszt jelenthetnek a férfiaknak. Egy 2013-as felmérés szerint például egyes párkapcsolatban élő urakat frusztrálta partnerük sikere; a vizsgálat kimutatta, hogy a férfiak ezt a saját kudarcukként fogták fel. Bár az intelligencia és a siker nem egyenlő, a kutatások ugyanarra mutattak rá: bármilyen téren erősebbnek, okosabbnak bizonyultak a hölgyek, a férfiak alárendeltnek érezték magukat velük szemben.

Természetesen vannak kivételek is, mint például George Clooney vagy Meek Mill. Mindkét úriember erős, független, ambiciózus hölgyet tudhat az oldalán, az amerikai színész felesége Amal Clooney, emberjogi ügyvéd, a zenész pedig szakmabelit választott, Nicki Minaj-t. Mindketten büszkék párjukra és ennek számtalanszor hangot is adnak.

 

közösség

további frisss

lap tetejére