Mit tesznek a gazdasággal az állami lakásfelújítási ingyenmilliók?

• 2021. január 17., vasárnap •
Nagy várakozásokat fűz az otthonteremtési és otthonfelújítási programokhoz a Pénzügyminisztérium, legalábbis ami a gazdasági hatásait illeti - a részletekről a portfolio.hu közölt elemzést. Azzal számolnak a szaktárcánál - írják -, hogy a felújítási támogatásnak köszönhetően 100-100 ezer lakást tudnak korszerűsíteni a családok 2021-ben és 2022-ben.
Mit tesznek a gazdasággal az állami lakásfelújítási ingyenmilliók?

2015 decemberében a Kormány számos, a lakásépítéseket keresleti és kínálati oldalról egyaránt ösztönző intézkedést hozott. Többek között döntés született a lakásértékesítések áfakulcsának 5%-ra történő átmeneti csökkentéséről, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) emeléséről és az adó-visszatérítési támogatás bevezetéséről. Ezek eredményeként a történelmi mélypontot megjárt lakáspiac maga mögött tudta hagyni a 2008-as gazdasági válság okozta sokkot, és az elmúlt közel öt év során dinamikus bővülés bontakozott ki a szektorban. Míg a 2013-2015-ös évek folyamán átlagosan csupán 7-8 ezer lakásépítésre került sor, addig 2019-ben már a 21 ezret is meghaladta a kiadott használatbavételi engedélyek száma.

Az idei évben ez a teljesítmény vélhetően még tovább emelkedik, ugyanis az első három negyedév során 25%-kal több lakás épült az országban éves összevetésben - vetíti előre a PM anyaga.

A kedvező folyamatok várhatóan az elkövetkező időszakban is folytatódnak az ősszel bejelentett, Magyarország eddigi legnagyobb Otthonteremtési Programjának köszönhetően

- fogalmaz a tárca, amely felidézi a legújabb, lakáspiacot élénkítő kormányzati lépéseket is:

  • Az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalma 27%-ról 5%-ra csökken 2026 végéig, amennyiben az építési engedély 2022. december 31-ig véglegessé válik, illetve az egyszerű bejelentés eddig a napig megtörténik. A korábbiakhoz hasonlóan, az áfacsökkenés a 150 m2 alatti lakásokra és a 300 m2-nél kisebb alapterületű házakra érvényes.
  • Azok a családosok, akik igénybe veszik a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5%-os áfát új otthonuk vásárlásakor.
  • Teljes illetékmentességet biztosít a Kormány azoknak, akik CSOK-kal vásárolnak új vagy használt ingatlant.
  • Többgenerációs otthon létrehozására – azaz az új családi házak tetőtér-beépítéséhez – is igénybe vehető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény akár maximális 10 millió forintos összege.
  • A meghirdetett Otthonfelújítási Program keretei között a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét – legfeljebb 3 millió forintig – átvállalja az állam. A támogatást 2022. december 31-ig lehet majd igényelni.

Arra is felhívja a figyelmet a minisztérium elemzése, hogy a folyamatokat támogatja továbbá, hogy a Kormány döntése eredményeként a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében – időkorlát nélkül – 27% helyett 5%-os lesz az áfa, amely az érintett területeken az új lakások értékesítésére és azok bérbeadására is érvényes lesz. A rozsdaövezetekre vonatkozó kedvezményes áfa olyan ösztönző az ingatlanfejlesztők számára, amely a jellemzően használaton kívüli, egykori ipari területek funkcióváltását segíti elő, hozzájárulva a lakáskínálat számottevő bővüléséhez.

De mit hoz ez a GDP-növekedésben?

Az Otthonteremtési Programnak köszönhetően az elkövetkező négy év során mintegy 30 ezer lakással több épülhet meg az országban.
Ezáltal a 2024-ig tartó előrejelzési horizonton mindvégig 20 ezer darab felett alakulhat az új építésű lakások éves száma.
A kormányzati intézkedések eredményeként ezekben az években átlagosan közel 9 ezer fővel emelkedhet az építőiparban foglalkoztatottak száma, ami a négy év alatt összesen 36 ezer új munkahelyet jelent a gazdaságban.
A lakásépítési szegmens GDP-arányos hozzáadott értéke éves átlagban várhatóan 0,7% körül alakul majd, amely 0,25 százalékponttal múlja felül az intézkedések hiányában prognosztizálható teljesítményt.
Ezen túlmenően az Otthonfelújítási Program keretében 2021-ben és 2022-ben egyaránt 100-100 ezer darab lakáskorszerűsítésre kerülhet sor.
Ezzel a nemzetgazdaság hozzáadott értéke az egyes években nagyságrendileg 0,4%-kal gyarapszik majd.
A Pénzügyminisztérium összességében úgy számol, hogy

az Otthonteremtési Program - a lakásépítéseken és felújításokon keresztül - 2021-2022 során egyaránt a nemzetgazdasági hozzáadott érték 1,1%-ának realizálásához ad hathatós támaszt.

A PM feltételezéséből kiindulva, miszerint éves szinten 100 ezer lakásfelújítás valósulhat meg a program következtében, és azt feltételezve, hogy a felújítók a maximális, 3 millió forintos állami támogatást használják ki, akkor az az államnak közvetlenül 300 milliárd forintos többletkiadást jelentene évente hipotetikusan. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a költségvetés egyenlege távolról sem romlik ilyen mértékben (ha elfogadjuk a 100 ezer darabos felújítást), hiszen a 3 milliós támogatási keret 6 millió forintos egyedi beruházást jelent, melynek egy része anyagköltség, melynek van áfavonzata is (ha leegyszerűsítve a 6 milliós beruházás fele anyagköltség, annak az áfatartalma 21%, 100 ezer otthonfelújításra átszámítva 64 milliárd áfatöbblet keletkezik). Ezért a felújítások során keletkezett többlet áfabevétel lényegesen tompíthatja az egyenlegromlás mértékét. Emellett a szektor foglalkoztatásának bővítésén keresztül többlet szja- és járulékbevételeket eredményez. A másodkörös gazdaságélénkítő hatás pedig szintén javíthatja a költségvetést.

 

forrás: portfolio.hu

kép: lakas-felujitas.hu, grafikon: portfolio.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére