Mit tegyünk macskajaj ellen?

hv • 2022. január 01., szombat •
Szilveszter után különösen aktuális lehet a téma: mit tegyünk, ha kicsit jobban felöntöttünk a garatra, mint kellett volna? Fejfájás, hányinger, szédülés, hasmenés, remegés mind-mind a másnaposság kellemetlen tünetei lehetnek. Szájhagyomány útján rengeteg „tuti” recept kering. Ezekkel az a baj, hogy a legtöbb nem segít a macskajaj ellen, sőt egyik-másik még ront is a helyzeten.
Mit tegyünk macskajaj ellen?

 

Először is szögezzük le, hogy mi számít egyáltalán részegségnek, és milyen fokozatai vannak! Az alkoholfogyasztás hatását a véralkoholszint szerint is meg lehet állapítani.
•    Kevesebb mint 0,3 ezreléknél: először kellemes, eufórikus hatás nyugalommal, gátlások oldódásával, majd beszédkésztetés. Később a kritikai készség zavara és a koncentráció csökkenése.
•    0,8-1,2 ezreléknél: ez már az ittasság fázisa, ekkor a térlátás, az egyensúly és a helyérzékelés zavara kezd kibontakozni.
•    1,2-1,6 ezreléknél: enyhe részegség: elkent beszéd, gátlástalansággal, megnyúlt reakcióidővel, pontatlan érzékszervi észleléssel.
•    kb. 2,0 ezrelék: súlyos részegség, tompultság, depresszív hangulat alakul ki, elalvás, tudatborulás, később zavartság, kóma léphet fel.

Másnapossággal igazán a második fokozattól lehet számolni, bár ezt is embere válogatja. Az orvosok szerint  - nem nagy felfedezés persze - a másnaposság ellen egyetlen biztos módszer létezik: ne igyunk alkoholt, vagy csak nagyon keveset fogyasszunk. Bármilyen furcsa, de a másnaposságra azért nehéz gyógymódot ajánlani, mert igazából a szakemberek sem tudják, miért alakul ki!  Annyi bizonyos, hogy

a rosszullét egyik fő oka az alkohol okozta jelentős dehidratáció (folyadékveszteség).

Az alkohol hatására ugyanis sok víz távozik a szervezetből, így pedig felborul a folyadékháztartás. 

Vigyázat, méreg!
A másnaposság kialakulásához nagy valószínűséggel hozzájárulnak a szeszes italokban – az alkohol mellett - jelenlévő mérgek is.

Ezekből a mérgekből több található a sötét színű (barna) italokban, ez a magyarázata például annak, hogy miért alakul ki fokozottabb rossz közérzet a sok whisky vagy rum fogyasztása után.

Különösen veszélyesek a különféle pancsolt, gyümölcs- vagy más ilyen-olyan „ízű” italok. A másnaposság erőssége persze egyénfüggő.  Vannak, akik pár pohár szeszes ital után alig tudnak magukhoz térni másnap, és akadnak olyanok is, akiknek ennyi meg se kottyan. Nézzük hát, mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj!


Víz, víz, víz!

Az alkohol dehidratáló hatását a legegyszerűbben rengeteg - nem alkoholtartalmú - folyadék bevitelével ellensúlyozhatjuk. Ezért

célszerű már iszogatás közben is sok ásványvizet (a buborékmentes jobb, mert a szénsavas elősegíti az alkohol felszívódását) vagy üdítőt fogyasztani.

Ezzel jelentősen csökkenthetjük a berúgás és a másnapi rosszullét valószínűségét. Ha ennek ellenére is másnaposan ébredünk, akkor is jó módszer a sok ásványvíz fogyasztása. Sokan az izotóniás sportitalokra esküsznek, de nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy ezek hamarabb megszüntetnék a másnaposságot, mint a sima víz. 

Gyógyszerek? Nem mindegy, hogy mit!
A fájdalomcsillapító jótékony hatásáról igencsak megoszlanak a vélemények. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy

csak az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők közül szabad választani!

Talán a naproxentartalmú fájdalomcsillapítók a leghatékonyabbak a másnaposság ellen, de szakemberek ajánlják az aszpirint is.

Nem ajánlott viszont az alkohol és fájdalomcsillapítók rendszeres együtt fogyasztása, mert ez hosszú távon vese- és májkárosodást idézhet elő.

Egy-egy alkalommal azonban bevehetjük a tájékoztatóban meghatározott mennyiséget az ivászat utáni kínzó fejfájás enyhítésére.

Spenót, banán, rántotta igen, kávé, alkohol nem!

Másnaposan zöldséges ételeket – különösen javallott a spenót - és friss gyümölcsöket, leginkább banánt ajánlott fogyasztani.

A gyümölcsben található fruktóz ugyanis támogatja az alkohol lebontását.

A tojásrántotta is jó választás egy átmulatott éjszaka utáni reggelire.

Kerüljük viszont a kiadós étkezést, mivel a máj még mindig az alkohollal van elfoglalva, így a nagy mennyiségű zsír megterhelő lehet.

Fontos tudnivaló, hogy semmilyen körülmények között ne együnk édeset az ünneplés előtt, alatt és után. A normál cukor fokozza az alkohol hatásait, és serkenti az alkohol bomlástermékeinek képződését, ami fejfájáshoz vezet. Szintúgy

kerülendő a kávé, mivel annak vízhajtó hatása van.

Lehet, hogy jólesik, de csak tetézi a bajt!
Sokan ismerik a Norvégiából származó szólást: kutyaharapást szőrivel! Lehet, hogy egy rövid időre valóban jobban érzi magát a macskajajos, de amint a hatás elmúlik, úgy a regenerációs folyamatok lelassulnak. Ráadásul a májnak még több alkoholt kell lebontania.

Gyógyító alvás
A másnaposság elleni talán leghatékonyabb gyógymód, ha kialusszuk a rosszullétünket. Egy besötétített szobában való hosszabb alvás után, ha nem is teljesen fitten, de viszonylag jó közérzettel ébredhetünk. Az orvosok szerint szervezetünk öngyógyító képessége rendkívüli, és ha esélyt adunk a regenerálódásra, akkor hamarosan visszanyerjük formánkat.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére