Mit érdemes tudni az épületek lábazati zónájáról?

szponzorált tartalom (x) • 2022. április 25., hétfő •
Lábazati zónának nevezzük a homlokzatot tartó falaknak azt a részét, amely érintkezik a talajjal. A lábazat nemcsak az adott épület külső megjelenésben játszik fontos szerepet, hanem műszakilag is sarkalatos pontja a tervezésnek.
Mit érdemes tudni az épületek lábazati zónájáról?

Mind a későbbi mechanikai behatások, mind pedig a talajból érkező nedvesség jelentős terhelést jelentenek. Ezért fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a lábazati területre is.

Lábazati díszítővakolat az elegáns megjelenésért

A falazat zárórétegének elsődleges funkciója a teljes falszerkezet mechanikai védelmének garantálása. Ehhez kiváló alternatívát nyújthat a lábazati díszítővakolat. A termék akár szigetelés nélküli, akár hőszigetelő rendszerrel ellátott falak esetében is színvonalas lezáróréteget képezhet. 

A díszítővakolat minőségi bevonatot képez a lábazati zónában előforduló behatások – például nedvesség – ellen. Ezenkívül akár a homlokzaton is alkalmazható díszítő felületrészként is. Sokféle kompozíciót találhatunk, a lehetőségek tárháza mondhatni határtalan.

Hőszigetelés a lábazati területen

Mivel a falazat és a padló érintkezésénél általában egy meglehetősen hideg sarok és hideg házél alakul ki, érdemes a lábazati zónák hőszigetelésére is gondolnunk. A benti hőmérséklet csökkenése nemcsak kellemetlen, hanem penészedést és páralecsapódást is okozhat. 

A lábazati hőszigetelő rendszer azonban komolyabb követelményeknek kell, hogy megfeleljen, mint a homlokzati hőszigetelés. Mindez azért van, mert az előbbi jóval nagyobb terhelésnek van kitéve, mint az utóbbi. Nézzünk szét a Cemix lábazati hőszigetelés választékában, amely valóban igényes termékeket és szolgáltatásokat nyújt.

Tanácsos olyan hőszigetelő rendszert, táblákat és ragasztót választanunk, amely fokozottan ellenáll a nedvességnek és a mechanikai hatásoknak. 

Miért praktikusak a ragasztott kőburkolatok?

Akárcsak a díszítővakolatnak és a hőszigetelő rendszernek, a lábazati kőburkolatoknak is teljes mértékben ellenálló anyagokból kell állnia. Amennyiben ugyanis silány minőségű anyagokat használunk, az épület alapja nem fog ellenállni a talaj- és/vagy esővíznek. Javasolt, hogy a kőragasztó természetes kövekhez és betonalapokhoz egyaránt kiválóan illeszkedjen.

Ezenkívül fontos, hogy nagy tapadóerővel rendelkezzen, így a nehéz kövekhez is használhatóvá válik. A csúszásmentesség sem elhanyagolható szempont, hiszen ez utóbbi kritérium gyorsíthatja a folyamat kivitelezését.

Bárhogy is döntünk, mindenképp javasolt információt gyűjtenünk, mielőtt beruházunk egy-egy termékre. A lábazati zóna nem csupán esztétikai funkciót tölt be. Műszaki szempontból is meghatározó a rendeltetése. Erre fog ugyanis esni a talajról felverődő esővízből és egyéb mechanikai hatásokból származó terhelés. Szenteljünk különös figyelmet a lábazatra, hiszen az alapok mindenhol a legfontosabbak. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére