Mire volt elég három év? - Nem hagyja szó nélkül a Fidesz a városvezetés ballépéseit

há • 2022. november 25., péntek •
Nagyszálló, ingyenes parkolás, villamos, ezer fa: baloldali ígérgetésből nem volt hiány a 2019-es kampányban, a cselekvés azonban elmaradt - így összegezte röviden a Frisss.hu-nak a fideszes frakcióvezető a városvezetés elmúlt hároméves működését és annak előzményeit. Látszatpolitizálás és vagyonfelélés folyik - véli, és felidézte az eltelt időszakot.
Mire volt elég három év? - Nem hagyja szó nélkül a Fidesz a városvezetés ballépéseit

- Az első komolyabb lehetősége akkor adódott a városvezetésnek, hogy beváltsa az ígéreteit, amikor megvásárolhatta volna a Nagyszállót. A közgyűlés is megtárgyalta a kérdést, az ülésre azonban már eleve olyan előterjesztés készült, amely arról szólt, hogy a város lemond az elővásárlási jogáról.

Tisztán látszott, hogy a baloldali frakciónak esze ágában sem volt az épületet visszaszerezni

- emlékeztetett Illés Károly. Majd rátért a parkolásra, ami nemhogy nem lett ingyenes, de még meg is emelték a díját, mégpedig budapesti árszínvonalra. Megemlítette, hogy a villamost is újra akarta indítani a baloldal, ám az szerinte egy teljesen előkészítetlen ötlet, amelynek realitása sem volt. Ezer fa elültetését is megígérték, ezzel szemben most mérhetetlen pusztítás folyik, és fákat vágnak ki - jegyezte meg portálunknak.

- Nemény András és a városvezetés véleményem szerint csak látszatpolitizálást folytatott az elmúlt három évben: sok mindent mutatnak, de annál kevesebbet tesznek. Ez azért is elkeserítő, mert a fejlesztésekkel ugyanez a helyzet. Nézzük csak meg, hogy az első, nagyobb volumenű beruházás, amit átadtak - bár az előző városvezetés kezdte el, terveztette meg, írta ki a közbeszerzést és nyerte el rá a forrást -, a piac felújítása volt. Hasonlóan jelentős beruházás a Ferenczy utca kivezetése a Körmendi úti körforgalomig, ez szintén régi történet, és korábbi ciklusban megkezdett fejlesztés, akárcsak a víztorony felújítása. Ami a kiegészítő fejlesztéseket illeti, mint amilyen a KRESZ-park és környékének most folyó rendbetétele is, azokat a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárására megítélt forrásból finanszírozza a város.

Nem igaz tehát a sokat hangoztatott állításuk, miszerint az ellenzéki városok hátrányt szenvednek, és nem kapnak támogatást a kormánytól.

Tavaly több mint 1,2 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett Szombathelyre így, amely a víztorony környéke, a piac parkolója mellett több belterületi utca és híd felújításához teremtette meg az anyagi feltételeket - fogalmazott Illés Károly.

Felidézte a tavaly eladott ingatlancsomag körüli botrányt. - Emlékezetes, egy évvel ezelőtt úgy értékesített a város 800 millió forintért több ingatlant egyben, hogy túladott a volt városi strand egy részén is annak ellenére, hogy a lakosság és a kórház dolgozói ott parkolókat szerettek volna.

Meg sem hallották az ezernél is több tiltakozó hangját, és később a miniszteri ígéretet is semmibe vették, amellyel helyrehozhatták volna a balul elsült döntést.

Zajlik a vagyonfelélés, most például Szombathely egyik legértékesebb területét, a volt huszárlaktanya B részét értékesítenék, de már ezt megelőzően is csak eladásokban tudtak gondolkodni. A Sárdi-ér úti iparterület fejlesztése még az előző városvezetésnek köszönhetően valósulhatott meg, a mostaninak már csak az értékesítés az "érdeme". Ugyanez történt az északi iparterületnél is, ahol szintén felgyorsultak az eladások, mondhatni, megy a kapkodás - részletezte a frakcióvezető. Hozzátette, annak idején az ő koncepciójuk az volt, hogy olyan befektetőket hozzanak ide, amelyek magas hozzáadott értéket képviselő termelő tevékenységet végeznek, és amelyek komoly adóbevételt jelentenek az önkormányzatnak. Az új irány azonban nem ez - mondta. Rámutatott: nem jött ilyen cég, az új Schaeffler-üzem felépítésének előkészületei is még az előző érában történtek meg.

- Az iparűzésiadó-bevétel némiképp visszaesett, de közel sem olyan mértékben, mint ahogy azt a városvezetés tervezte.

Tavaly kétmilliárd forinttal alultervezték a bevételt, a költségekkel viszont nem voltak ennyire óvatosak,

drasztikusan megnőtt például a városháza költségvetése, hogy csak egy példát említsünk. És mondhatjuk, hogy volt egy Covid-járvány, amely alatt a helyi önkormányzatok megtették, amit kellett, időnként kissé túlbuzgóan is. Most pedig egy háború válság kellős közepén vagyunk, ez is tény, éppen ezért kellene sokkal megfontoltabban hozni a döntéseket. A befektetők számára kedvező feltételeket kell teremteni, végre kell hajtani azokat az áramfejlesztéseket, amelyek nélkül hiába várja a város a komoly érdeklődőket, és a meglévő vagyonnal felelősebben kellene  bánni.

közösség

további frisss

lap tetejére