Mire elég 30 millió forint Vas megye ingatlanpiacán a járvány után?

• 2021. július 31., szombat •
Az Ingatlannet.hu korábbi elemzésében azt válaszolta meg, hogy hol tartanak Vas megye ingatlanpiacán a kínálati árak a harmadik hullám végével. A mostani elemzésükben pedig azt vizsgálták, hogy mennyit ér most 30 millió forint, ha a megye valamely településén szeretnénk belőle ingatlant vásárolni. Legyen szó akár családi házról vagy téglalakásokról, nincsenek könnyű helyzetben a vásárlók.
Mire elég 30 millió forint Vas megye ingatlanpiacán a járvány után?

A hazai ingatlanpiacon 30 millió forint nem számít túl nagy összegnek. Persze a négyzetméter áraktól függ az, hogy mennyit ér a pénzünk, így településenként és ingatlantípusonként változó a helyzet. Most az összehasonlítás alapjául az Ingatlannet.hu átlagos négyzetméter árakra vonatkozó 2021-es júniusi statisztikája szolgál.

Szombathelyen magasak az ingatlanárak

2021 júniusában Vas megye vizsgált települései közül a családi házak tekintetében Szombathelyen voltak a legmagasabbak kínálati árak. A megyeszékhelyen 30 millió forintos keretösszegért egy 70 m2-es családi házat kínáltak eladásra a tulajdonosok. Ennél jóval kedvezőbb árakkal találkozhattak a vásárlók Kőszegen. Ebben a városban egy ilyen típusú ingatlan átlagosan 335 ezer forintba került négyzetméterenként. Ilyen ár mellett pedig az általunk korábban meghatározott keretösszegből egy 89m2-es családi házat lehetett kapni.

A családi házakat tekintve négyzetméterenként átlagosan 40 ezer forinttal alacsonyabb árakkal találkozhattak a vásárlók Sárváron, így itt a 30 millió forint egy igen terebélyes 100 m²-es családi házat ért az idei esztendő hatodik hónapjában. A legkedvezőbb kínálati átlagárak Vas megye vizsgált települései közül Celldömölkön és Körmenden voltak. Ezekben a városokban ért a legtöbbet a pénzünk, hiszen 30 millió forintból átlagosan mintegy 153-155 m2 családi házat lehetett kapni.

Nagyobb városokban egekbe szöktek a lakások árai

Vas megye vizsgált városaiban a téglalakások négyzetméter árai között igen nagy kínálati ár különbségekkel találkozhattak a vásárlók. Így a lakáspiacon is érdemes megfontolni, hogy melyik városban is szeretné az ember befektetnie a pénzét.

A már korábban említett települések közül Sárváron és Szombathelyen érte a legkevesebbet 30 millió forint. Ezekben a városokban átlagosan mindössze csak egy 56-60 m²-es lakást lehetett kapni. Kőszegen ennél már egy nagyobb alapterületű lakásokra volt elegendő az összeg, méghozzá átlagosan 84 m2-es téglaépítésű lakásra.

Idén júniusban a legalacsonyabb négyzetméter árak lakások tekintetében – csak úgy, mint a családi házak esetben – Celldömölkön és Körmenden voltak. Az általunk meghatározott keretösszegből Celldömölkön átlagosán egy 133 m2-es, Körmenden pedig egy 98 m2-es téglalakást kínáltak eladásra a tulajdonosok.

Vajon megéri a CSOK-t igényelni?

A kormány idén hatályba lépő családi otthonteremtési kedvezménye a leendő vagy már meglévő családoknak nyújt segítséget az ingatlanvásárlásban. A támogatást azok a családok igényelhetik, akik új építésű vagy jelenleg építés előtt álló ingatlanban gondolkoznak. Ebben az esetben 600 ezer forint egy gyermek estében, 2,6 millió forint két gyermek estében, három gyermek estében ennél jóval magasabb támogatás, 10 millió forint igényelhető.

De vajon mi vár azokra, akinek nem születik meg a három gyermek? A vállalt gyermekek megszületésére 10 év áll rendelkezésre, viszont abban az esetben, ha csak 2 gyermek születik, akkor a rájuk vonatkozó kedvezményt kapja meg a család és a fennmaradó összeget vissza kell fizetniük. Viszont ha valamilyen oknál fogva egy gyermek se születik, akkor mind a 10 millió forintot vissza kell téríteni büntetőkamattal együtt.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére