Minilovak visznek vigaszt a beteg gyerekeknek

• 2022. január 19., szerda •
Ács Franciska „lósuttogó”, pedagógiai végzettségű lovas szakember három speciális minilovával látogatja az intézményeket.
Minilovak visznek vigaszt a beteg gyerekeknek

Ács Franciska „lósuttogó”, pedagógiai végzettségű lovas szakember. Három speciális minilovával látogatja az intézményeket, amik mosolyt csalnak a beteg gyerekek arcára. Az állatokkal való különleges kapcsolódás megnyugtatja őket, és igazoltan segíti a gyógyulásukat – olvasható a ripost7-ben.

Az állattal való különleges kapcsolódás gyógyító hatású

Ács Franciskát már jól ismerik a Be­thesda Gyermekkórházban, ahol programjával több osztály kórtermeit is rendszeresen látogatja. A neurológiai, pszichiátriai, rehabilitációs és a korai fejlesztő központ aktív segítője. A Vertigo Segítő Program sokat jelent az autista emberek és az értelmi fogyatékkal élőknek is.

Az indiánoktól ered a módszer

Franciska otthonról hozta magával a lovak szeretetét: édesapjának is voltak lovai egy belső-somogyi tanyán.

„A 'lósuttogás' amerikai hagyomány, az indiánoktól ered” – mesélte a ripost7-nek Franciska. „Ők figyelték meg a lovak testjelrendszerét, amivel egy ménesen belül kialakul a hierarchikus rendszer. A legidősebb kanca a vezető, míg az erőt a csődörök képviselik. Idővel megismertem a 'lónyelvet' és megtanultam 'lófejjel' gondolkodni.”

Miután ő maga megtapasztalta, hogy a lovakkal való együttlét harmonizálja, arra gondolt, ez másokra is jó hatással lehet. Utazásai során találkozott az amerikai minilovakkal, két idősebb lova a tengerentúlról érkezett hozzá repülővel.

„Választási csikó koruk óta nevelem őket” – mondta róluk Franciska. „Én váltam 'a ménes vezetőjévé', átengedik nekem az irányítást, bíznak bennem. Így nyugodtan lépcsőznek, lifteznek, mennek idegen helyre, mert megadom nekik a biztonságérzetet. Erre azért van szükség, mert a ló a természetéből adódóan menekülő állat.”

Orvosilag igazolt a hatás

Dr. Hegyi Márta szerint bizonyíthatóan jó hatással vannak a minilovak a gyermekek egészségére.

„A kisgyerekek nem annyira szavakkal, mint inkább érzésekkel és gesztusokkal kommunikálnak, így jól összehangolódnak az állatokkal” – mondta a gyermekneurológus. „Sokszor tapasztaltuk, hogy a sikoltozó, autista kisgyerek, akinek szétszórt a figyelme, elkezdi nézni a lovacskát, felé nyúl és a ló is közeledik hozzá. A szülőknek könny­be lábad a szemük, amikor látják, hogy a gyermekük képes a kapcsolatfelvételre és megnyugszik.”


Fotó: metropol

„A minilovak ösztönösen a beteg gyerekekhez kapcsolódnak, akik szívélyesen, izgatottan fogadják kedves kis látogatójukat” – tette hozzá Ács Franciska. „Egészséges gyermek, felnőtt soha nem érinti a minilovaimat, amik felismerik a sérült, beteg gyermek kisugárzását, rezgését, így könnyebb az egymásra hangolódás.”


Fotó: metropol

„Idővel megtapasztaltuk, hogy nemcsak élményszerzésre, hanem fejlesztőterápiára is alkalmas lehet ez a módszer” – vette át a szót dr. Hegyi Márta. „Főleg értelmi sérült vagy nehezen kommunikáló gyerekeknél, autistáknál, figyelemzavarral küzdőknél látványos az eredmény. Felveszik a kapcsolatot a lóval, figyelnek és reagálnak rá. Van egy fejlesztőiskola, ahol középsúlyos értelmi fogyatékos kisgyerekekkel foglalkoznak. Az intézményt két éve látogatja Franciska a lovaival. Az osztályfőnök arról számolt be, hogy a gyerekek nyugodtabbak, jobban taníthatók, mióta zajlik ez a program, összeszedettebben viselkednek.”

Forrás: ripost.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére