Minek kell Neménynek négymilliárdos szálloda, ha a meglévőkben is csak lézengenek?

pestisracok.hu • 2020. június 05., péntek •
Vajon minek építene még egy szállodát egy önkormányzat, pláne egy olyan városban, ahol kevés a turisztikai attrakció – veti fel a kérdést a pestisracok.hu cikke. A szerző hozzáteszi: csak egyetlen okot sikerült találnia, mégpedig azt, hogy a nagyberuházásoknál lehet a legkönnyebben ügyeskedni a számokkal, és egy milliárdos szállodaépítés, valamint annak a működtetése kiváló lehetőség arra, hogy zsíros megbízásokkal és állásokkal fizesse ki egy polgármester az alattvalóit.
Minek kell Neménynek négymilliárdos szálloda, ha a meglévőkben is csak lézengenek?

Arról már több cikkben is beszámolt a pestisracok.hu, miként osztja a közpénzt Szombathely októberben megválasztott ellenzéki polgármestere, Nemény András a megbízható elvtársaknak, családtagjaiknak, na meg az áruló ex-fideszeseknek. Legújabb cikkük így folytatódik: Most azt is megtudtuk, miből gyarapítanák a városkasszát, hogy legyen miből még bőkezűbben adakozni. A birtokunkba került egy levél, amelyet Nemény András írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, és amelyben kétmilliárd forint támogatást kér egy 102 szobával rendelkező, 4 csillagos wellnesshotel felépítéséhez. Az összesen négymilliárdos beruházás terve még évekkel ezelőtt vetődött fel, a korábbi városvezetés alatt. Csakhogy azóta szinte minden körülmény megváltozott. Többek között tavaly decemberben elővásárlási jogával élve az önkormányzat potom 400 millióért hozzájuthatott volna a neves Savaria Hotel épületéhez, ami akkor Neménynek annak ellenére sem kellett, hogy választási kampányában ígéretet tett a szálló a város általi megvásárlására és megmentésére.

Másfél-kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást szeretne Szombathely baloldali vezetése az általuk sokat szidalmazott kormánytól és Orbán Viktortól. Igényükre az által érzik magukat felhatalmazva, hogy a miniszterelnök bejelentette: 600 milliárd forintot fordítanának a járványt leginkább megszenvedő turisztikai ágazat megsegítésére. Az nem meglepő, hogy egy ellenzéki városvezetés, ha tenni kell, hallgat, de a pénzosztásnál a markát tartja. Az már annál inkább, hogy a pénzt nem az önkormányzati feladatok magasabb szinten való ellátására, a város szépítésére, fejlesztésére, utakra vagy orvosi rendelő fejlesztésére kérik, hanem turizmusra, amely Szombathely esetében az abszurdummal egyenlő.

A KSH, valamint a helyi TDM-szervezet adatai szerint Szombathelyen finoman fogalmazva nem a turizmus a legjobban teljesítő ágazat. De miért is lenne, amikor a vasi megyeszékhely alapvetően ipari város; néhány múzeum és templom kivételével nincs jelentős vonzóerővel bíró turisztikai attrakciója. Van termálfürdője és uszodája, amely alapvetően a helyi lakosságot szolgálja ki, és erre is rendezkedett be. A város látnivalói egynapos programot kínálnak, amire egyetlen rendezvénnyel sikerült jobban ráerősíteni, a Savaria Karnevállal – akkor arra az egy-két napra valóban több ezren érkeznek. Faramuci, hogy éppen a Czeglédy-körhöz tartozó, balra húzó nyugat.hu cikizte 2018-ban a helyi turisztikai teljesítményt, amikor a még jobboldali városvezetés turisztikai fejlesztésekről álmodott. A hivatalos adatok szerint 2017-ben 136 ezer vendégéjszakát regisztráltak a vasi megyeszékhelyen: ez nagyjából 370 ember naponta. Hogy csak néhány “kedves” jelzőt idézzünk vissza a helyi baloldali sajtó akkori véleményéből: ez eléggé “nyögvenyelős”, mondhatni, “nem túl acélos”. Ami tény, hogy egy turisztikai ágazatban érdemien szereplő város esetében ez a mutató minimum a háromszorosa. Ehhez az is hozzájárul, hogy a közelben olyan jelentős turisztikai desztinációk találhatók, mint Bük, az ország harmadik legkedveltebb fürdővárosa, Zalaegerszeg, Sárvár, Zalakaros vagy Hévíz.

Persze a szerény számok is szebben csillognak, ha más oldalról szemléljük. Amikor a balos nyugat.hu a turizmusba invesztálást kifogásolta, akkor egy 500 milliós víztorony-felújításról volt szó, az is pályázati forrásból. Úgy látszik, most, hogy ők azok, akik költekezhetnek, 4 milliárd se drága, még akkor sem, ha hitelből és az adófizetők forintjairól van szó. Igaz, hogy egy új, önkormányzati fenntartású szálloda felépítését még az előző városvezetés álmodta meg – sőt már a terveket is megrendelték, és a működtetésre egy önkormányzati tulajdonú céget is létrehoztak –, csakhogy azóta sok minden történt.

NEMÉNY A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN MÉG A SAVARIA HOTELT – KÖZISMERTEBB NEVÉN A NAGYSZÁLLÓT – AKARTA MEGVENNI. Szombathely központjában több mint egy évtizede üresen áll a patinás Savaria Hotel, vagy ahogy a szombathelyiek mondják, a Nagyszálló. A függetlennek álcázott baloldali szerveződés, az Éljen Szombathely – amelynek zászlója alatt Nemény András és Czeglédy Csaba is választást nyert októberben –, sőt, maga Nemény András is ennek a hotelnek a megmentésével, megvásárlásának és felújításának az elképzelésével kampányolt.

Az lenne a megoldás a lassan két évtizede üresen álló épület hasznosítására, ha azt megvenné az önkormányzat – nyilatkozta 2019 júliusában a lepusztult épület előtt vigyorogva az azóta polgármesterré lett politikus.

Hogy szó ne érje a ház elejét, ismételten a nekik baráti nyugat.hu-t idézzük, amikor emlékeztetünk: Nemény András személyesen tett ígéretet arra, hogy ha megnyeri az önkormányzati választást, “ezt is fogja tenni”, ugyanis “nem kell félni a megvásárlásától, a cél az, hogy funkciót is találjanak az épületnek, például a báltermet használná a város is, a kávézót pedig meg lehet nyitni a városlakók előtt is”.

A Savaria szálló megvásárlására néhány hónap múlva meg is nyílt a lehetőség, és az önkormányzatnak elővásárlási joga is volt, ám azzal nem kívánt élni az ellenzéki városvezetés. Pedig ha olyan nagyon szállodát szeretnének, mint ahogy azt Nemény az Orbán Viktornak írt levelében ecseteli, a mindössze körülbelül 400 milliós vételárral, teljes átépítéssel is töredék akkora összegből lehetett volna hoteljük, mint az a négymilliárd, amennyiből most készülnek építeni. A Savaria Nagyszállóval mindezen felül mindenképp számolni kell, ugyanis a hasznosításának az is feltétele, hogy a későbbiekben is szállodaként funkcionáljon – ezt a város rendezési tervében is rögzítették. Az épület tulajdonosa az az IGN Zrt. volt, amelynek neve a Szeviép-ügyben is felmerült már. Tagja volt annak az ügyesen felépített piramisnak, amelyen keresztül átfolyatták a szegedi nagyberuházások pénzeit, és amely végén több száz alvállalkozó nem jutott pénzéhez. Az IGN Zrt. is csődöt jelentett. A cég felszámolója évekig próbált túladni a patinás, hasznosításában korlátozott épületen, és azóta is többször keresett vevőt. 2016-ban 560 millió forint irányárral hirdették, de nem jelentkezett vevő. Tavaly november végétől december végéig várták legutóbb a vevőket, nyílt pályázaton az Elektronikus Értékesítési Rendszerben. A becsült értéket akkor 420 millió forintban, a minimálárat 355 millió forintban állapították meg.

A vételi lehetőségről szóló cikkek is emlékeztettek: Nemény András polgármester választási ígérete volt a műemlék szálló sorsának rendezése. Idén januárban rendkívüli közgyűlésen vitatták meg a vételi lehetőséget, ám a polgármester már visszakozott ígéreteihez képest. Kiderült, hogy ő a vásárlást nem azonnal gondolta, hanem majd valamikor öt éven belül, és különben sem önállóan, mint önkormányzat, hanem külső befektetővel. Kár, hogy ezek a mondatok a kampány idején még nem így hangzottak el. A Fidesz frakcióvezetője még meg is jegyezte: úgy tűnik, a Savaria Nagyszálló ez esetben a mór, aki már megtette kötelességét, tehát mehet… A hárításba a 6 milliárdos adócsalással vádolt Czeglédy Csaba is “párttársa” segítségére sietett, és a szombathelyi választópolgárok adóforintjaiért aggódva mutyiszagot emlegetett a vételár kapcsán. Végül persze lesöpörték az egész Nagyszálló-ügyet annyival, hogy majd jó tőkeerős befektetőt keresnek inkább, de a város nagymúltú patinás szállodáját – kampányígéret ide vagy oda – nem veszi meg a város.

MINT ISMERETES, HA ELTERÜL A PRÉDA, ELKEZDENEK FELETTE KÖRÖZNI A KESELYŰK… A Nagyszállóra egy igen kiterjedt céghálóval rendelkező vállalkozás vetette ki a hálóját. A békéscsabai vállalkozó többek között arról is ismert, hogy egészen a legutóbbi időkig egy maláj – sokak által offshore-nak nevezett – cége is volt. Majd persze amikor ez a városvezetés tudomására jutott, akkor – bár tehettek volna ellene, hiszen élhettek volna az elővásárlási jogukkal – nem tett semmit. Inkább megjelentettek a saját sajtójukban néhány cikket arról, hogy zavaros a befektetői háttér.

SZÁZ SZÁLLODÁT, EZERET! Nem kellett három hónap sem, és Neményék előálltak a farbával. Minek vegyenek néhány száz millióért felújítandó hotelt, ha építeni egyet 4 milliárdból sokkal nagyobb biznisz. Kétmilliárdjuk saját forrásból, plusz hitelből meg is van hozzá, a maradék kettőt meg majd odaadja Orbán, ha már úgyis a turizmust akarja támogatni a kormány. És Nemény felvette a faarcot és megírta levelét a miniszterelnöknek, virágzó szombathelyi turizmusról, sportéletről, máskor a baloldal által ezerszer szidalmazott stadionról és annak hozadékáról, ami a vendég, tehát szállás kell.

SZÁLLÁS KELL? MOST IS SOK VAN. Még egy dolog történt az elmúlt három hónapban. Február első hetében jelentette be az eddig legjobban “menő” működő szálloda, a Claudius Szálló tulajdonosa, hogy bezárnak. Bár ezt tagadják, több cikkben is megjelent, hogy azt rebesgetik a városban, semmiféle felújításról nincs szó; a vállalkozó rossz anyagi helyzete miatt tett lakatot a szállodára. A szállást kereső portálok egyébként összesen 37 hotelt, panziót adnak ki, ezek közül négy négycsillagos. A helyi TDM-szervezet adatai szerint a meglévő szállások kihasználtsága is gyatra: 2018-ban a szobakihasználtság 30,1, a férőhelykihasználtság 17 százalék volt, 2019-re a szobakihasználtság 17 százalékra, a férőhelykihasználtság 13,5 százalékra zuhant.

Képek: pestisracok.hu, vaol.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére