Mindenki megköszönt mindent, majd diszkréten egymásnak estek

sd • 2020. június 25., csütörtök •
117 nap után ült össze ismét a közgyűlés. A képviselőknek érdemi napirendi pontokig nem sikerült eljutniuk az ebédszünetig.
Mindenki megköszönt mindent, majd diszkréten egymásnak estek

Nemény András (Éljen Szombathely!) bevezetőjében megköszönte a szombathelyiek veszélyhelyzetben tanúsított magatartását, valamint elismeréssel adózott az egészségügyi és szociális dolgozók, rendvédelmi szervek, élelmiszerellátók, gyógyszerészek munkája előtt.
Az első két napirendi pontot megcserélte a testület, így előbb a város közrendjével, közbiztonságával kapcsolatos rendőrségi beszámolót fogadták el. A közterület-felügyeletét a közgyűlés visszadobta újratárgyalásra.

A rendőrségi beszámolóból kiderült, hogy 2019-ben a rendőrkapitányság nyomozáseredményessége az összes általuk folytatott büntetőeljárásban 74,7%-os volt, amely az elmúlt 10 év legjobb eredménye. A megyei jogú városok rendőrkapitányságai között ezzel a számadattal a nyolcadik helyen végzett Szombathely. A nyomozáseredményességi mutató a tizennégy, kiemelten kezelt bűncselekményi kategória vonatkozásában 66%, amely szintén az elmúlt 10 év legjobb eredménye. A felderítési eredményességi mutató 62,2 %, amely adat az ötödik helyet eredményezte a megyei jogú városok tavalyi rangsorában.

Az előző közgyűlés óta eltelt időszak fontosabb eseményeivel és a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseivel kapcsolatban szerteágazó viták alakultak ki. Az első ilyen a városi orvosi ügyeleti ellátást érintette. Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető arról érdeklődött, történt-e egyeztetés a város és az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor között. László Győző alpolgármester tájékoztatása szerint a pandémia után történt egyeztetés, miszerint a veszélyhelyzetre való tekintettel év végéig biztosítja az OMSZ az orvosi ügyeleti rendszer zavartalan működését. A vita során olyan információk is napvilágra kerültek, amelyek az előterjesztésben nem is szerepeltek. Kecskés László (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök szerint a városvezetők mulasztása kétségtelen az ügyben, hiszen még a közbeszerzést sem írták ki az új ügyeleti rendszer megfelelő helyszíni infrastruktúrájának kialakítása érdekében. Nemény András erre úgy reagált, hogy mivel eltolódott a Csató Gáborral való egyeztetés, nem is írhatták ki előbb a közbeszerzést, hiszen nem tisztázott, mely eszközök maradnak, és melyeket kell újonnan beszerezni az orvosi ügyeleti rendszer számára.

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) szóba hozta a Gothard-kastély ügyét, és egyben kérdést intézett Koczka Tibornak (Pro Savaria), hogy milyen törekvései voltak az elmúlt időszakban a kastély felújítására, megóvására, hiszen tavalyi kampányának ez volt az egyik legtöbbet hangoztatott eleme. Koczka Tibor felidézte, hogy korábban alpolgármesterként 1 teljes évig dolgozott a kastély hasznosításán. Szóvá tette a többi közt azt is, hogy miért nem került bele az épület kastélyprogramba, és kérdésként feltette, hogy mi valósult meg a Modern Városok Program szombathelyi elemeiből. Majd Hende Csaba országgyűlési képviselő lobbierejét kritizálta, aki nem mellesleg tegnap jelentette be közösségi oldalán, hogy a kormány kész eleget tenni Nemény András polgármester kérésének, és engedélyezi a Gothard-kastély projekt maradványösszegének - mintegy 76 millió forintnak - a felhasználását az ingatlan állagmegóvásának céljára. Illés Károly frakcióvezető, válaszolva Koczka Tibor felvetéseire, felsorolta azokat a fejlesztéseket, amelyek az elmúlt években megvalósultak a Modern Városok Program keretében Szombathelyen, és ismertette azokat a folyamatban lévő projekteket, amelyek tervezésére mostanában folyósított támogatást a kormányzat.

Putz Attila a zanati kerékpárúttal összefüggésben kért szót, sérelmezte az előző városvezetés Zanathoz való hozzáállását, elmondása szerint az előző ciklus nem akart foglalkozni a zanatiakkal. Ezt Illés Károly frakcióvezető azonnal visszautasította. Kiemelte, hogy az előző városvezetés megtett minden tőle telhetőt, az is nagy eredménynek számít, amit egyáltalán meg tudtak valósítani hosszas huzavona után. Emlékeztetett arra is, hogy ezt a problémát ők is örökségül kapták 2010-ben.

Hosszú vita alakult ki a város járvány elleni védekezéséről. Kopcsándi József (Éljen Szombathely!) ezt megszakítva örömét fejezte ki, hogy a veszélyhelyzet alatt sikerült befejezni a Vereckei utca járdafelújítását, és tájékoztatott, hogy már tervezik az utca csatornavíz-elvezető rendszerének megépítését.
Szóba került a Bartók Béla Zeneiskola ügye is. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) és Czeglédy Csaba (független) kiáll a petíciót aláírók, valamint az elbocsátott tanár mellett. Czeglédy elbeszélgetne a városvezetés helyében Fodor István tankerületi igazgatóval. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) szerint az éremnek két oldala van, ő is pártolta, hogy hallgattassék meg a másik fél is, ha már meg lett szólítva. Melega Miklós leszögezte: Fodor István több évtizedes szakmai kompetenciája megkérdőjelezhetetlen az oktatás területén.

A második napirendi pontot a sok vita után végül elfogadta a közgyűlés. Eddig jutottak a képviselők az ebédszünetig.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére