Minden, amit tudni érdemes a nárcisztikus személyiségzavarról

• 2020. június 17., szerda •
A nárcizmus bizonyos fokig egészséges, hiszen mentális egészségünkhöz elengedhetetlen önmagunk szeretete. Sőt, gyakran saját magunk elfogadásának hiánya áll a nárcisztikus viselkedés mögött.
Minden, amit tudni érdemes a nárcisztikus személyiségzavarról

A nárcizmus bizonyos fokig egészséges, hiszen mentális egészségünkhöz elengedhetetlen önmagunk szeretete. Sőt, gyakran saját magunk elfogadásának hiánya áll a nárcisztikus viselkedés mögött. Azonban a média, ahogy sok mindenre, úgy erre is hatással van. Hiszen ez arra ösztönzi az embereket, hogy felületessé váljanak. Így nehéz eldönteni, hogy személyiségzavarról beszélünk, vagy ez csupán egy külső hatásokra adott válasz.

A figyelmetlen és a túlérzékeny nárcizmus közti különbség

Nagyon nehéz meghatározni, hogy egy ember valóban nárcisztikus személyiségzavartól szenved-e. Ugyanis például ugyanolyan sikeresek tudnak lenni a munkájukban, mint bárki más. Egyedül talán az emberi kapcsolataiknak minőségében találhatunk árulkodó jeleket. Ez abban mutatkozik meg, hogy a beteg a többi embert tárgynak tekinti, nincs tekintettel az érzéseikre, sőt gyakran a kapcsolat megszakítása mellett dönt, ha a másik fél érzékelteti saját elvárásait a kapcsolatban. 

A nárcizmusnak tulajdonképpen az egyik végén található a túlérzékeny személyiség, aki védtelen a külső támadásokkal szemben, és minden reakcióra érzékenyen reagál. Ezzel szemben létezik a figyelmetlen nárcisztikus, aki önző és állandó figyelmet követel. De nézzük is meg részletesebben!

Figyelmetlen típus

Azok az emberek, akik a figyelmetlen típusba tartoznak, nem igénylik a másik embertől a visszacsatolást, és kerülik a szemkontaktust. A verbális visszajelzéseket figyelmen kívül hagyják, és nem is veszik komolyan. Általában csak magukról szeretnek beszélni, és ezt el is érik úgy, hogy a másikat szinte szóhoz sem engedik jutni.

Túlérzékeny típus

Ezzel ellentétben a túlérzékeny nárcisztikusok nagyon félénkek, szégyenlősek, emiatt sokkal inkább szeretik, ha mások vannak a figyelem középpontjában. Emellett rendkívül fontos számukra a visszacsatolás, az, hogy tudják, mások mit gondolnak róluk. Ha ezeket a tulajdonságokat tapasztalja a közvetlen környezetében egy-egy személyen, mihamarabb szükséges hozzáértő szakember segítségét kérni. Ehhez látogasson el az Onlinepszichológus.net oldalára!

Hogyan kezeljük a nárcisztikus személyiségzavart?

Bármely típusról is van szó, ha ezzel a problémával szembesítjük őket, szégyent fognak megélni. Ezért csak a pszichoterápia segíthet, ami akár több évig is eltarthat. Ugyanis itt a legnagyobb feladat az, hogy kialakítsák saját maguk, illetve a többi ember iránt érzett empátiát és együttműködési készséget. Emellett idő kell ahhoz is, hogy tudatosítsák a saját és figyelembe vegyék a mások igényeit, valamint a körülményekre is rugalmasan reagáljanak. 
 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére