Minden adott a demográfiai robbanáshoz

fotó: CSEÖH Vas Megye • 2020. február 13., csütörtök •
Az elnéptelenedésért vívott harcban győzelemre áll Magyarország, hiszen már most látványos eredményei vannak a kormány családvédelmi akciótervének - jelentették be a szombathelyi tájékoztató napon.
Minden adott a demográfiai robbanáshoz

A bölcsőde-fejlesztéssel és családvédelmi akciótervvel kapcsolatos országos roadshow keretében a Megyeházán adtak tájékoztatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakemberei az eddig elért eredményekről és az idei tervekről.


Az esemény szervezője a Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) volt, akinek irodavezetője, Gorza Norbert érdeklődésünkre elmondta, egyesületük szakmai munkája három alappilléren nyugszik: esélyteremtés, önkéntesség, családügy. - Fontosnak tartjuk, hogy az érintetteket releváns információkkal lássuk el, illetve, hogy ezzel is elősegítsük a szakmai párbeszéd kialakulását. Véleményem szerint a kormány családügyre irányuló törekvései példaértékűek, a mi feladatunk, hogy a minisztériumtól kapott információkról széles körben tájékoztassuk a megye lakosságát és informálni tudjuk az embereket az aktuális lehetőségekről" - fogalmazott Gorza Norbert irodavezető.  

 
Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy nemrégiben saját bőrén tapasztalhatta meg a családvédelmi akcióterv jótékony hatásait. - Aktív felhasználója vagyok jómagam is ennek a csomagnak, hiszen második gyermekem megszületése előtt én is babaváró hitelért folyamodtam és tájékoztattak, hogy nagyon szerencsés vagyok, mivel kamatmentesen törleszthetem majd. Visszaérve a munkahelyemre pedig kollégáim közölték velem, hogy nő az adókedvezmény, amit szintén igénybe tudok venni. Ezzel még nem volt vége a kedvezmények körének, hiszen mindehhez hozzájött az is, hogy a meglévő jelzáloghitelemből 1 millió forintot leírhatok" - idézte vissza a kormány családvédelmi csomagjához fűződő élményeit Kondora Bálint. Az alelnök kiemelte: a megyei önkormányzat 2014-től kezdve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megvalósításán fáradozott. Ennek jelentős részét képezték az óvodai és bölcsődei fejlesztések, amelyek száma meghaladta a 20-at. Ezek közé tartozott például a nemrégiben bejelentett mintegy 100 millió forintból megvalósuló nárai óvodabővítés" - tájékoztatott Kondora Bálint, akinek gondolatmenetét Balázsy Péter megyei jegyző folytatta. 

 

Felidézte, hogy a megyei önkormányzat tavaly már másodízben ítélte oda - az általa alapított - családbarát munkahely és családbarát munkahelyi vezető címet az arra méltó vállalatoknak és személyeknek. Balázsy Péter azt is hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat az országban elsőként nyerte el a család- és karrierpont létesítésére kiírt pályázatot, amelynek eredményeként már meg is kezdte működését az intézmény Körmenden. - Ha az elmúlt évekre tekintünk vissza, büszkék lehetünk arra, hogy itt, Vas megyében milyen mértékű és minőségű fejlesztések valósultak meg. Ebben a ciklusban is arra törekszünk, hogy még több, a korábbiakhoz hasonló beruházás valósuljon meg, amelyek révén Vas megye családbarát megyévé válhat" - mondta a megyei jegyző.


Az EMMI Családügyi Támogatási Főosztályának vezetője, Kottáné Baranyi Mária Erzsébet a családvédelmi akciótervről adott bővebb tájékoztatást. Felidézte, hogy az akcióterv valójában a nemzeti konzultáció eredményeként jött létre, ami 2018 novemberében és decemberében zajlott le. Ezt követően 2019 februárjában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a 7 pontos családvédelmi akciótervet. - Az volt a célunk 2010 óta, hogy egy olyan stabil és kiszámítható családpolitikát alakítsunk ki, amely biztonságot ad előre látható jövőképpel a családok számára, akik így bátran tudnak gyermeket vállalni. A korábbi ifjúság-kutatásokból kiderült, hogy a fiatal párok többsége legalább két gyermeket szeretne, ám a demográfiai adatokból látszik, hogy nem minden esetben születnek meg ezek a gyermekek. Ezt a demográfiai válságot - ami nem magyar-specifikus, hanem Európa-szerte jellemző - orvosolhatja a növekvő termékenységi arányszám, aminek nagyon örülünk, és ezt az utat szeretnénk tovább vinni a családvédelmi akciótervvel is" - mondta előadásában Kottáné Baranyi Mária Erzsébet, főosztályvezető.

A csomag első új eleme a 2019. július 1-től bevezetett Babaváró Támogatás volt, ami valójában egy 10 millió forint kamatmentes felhasználású kölcsön, amelyet minden házaspár igényelhet, ahol a feleség 18 és 40 év közötti. A támogatás igénylése 3 év biztosítási vagy felsőoktatási jogviszonyhoz kötött. Ennek törlesztőrészlete 20 éves futamidőre maximum havi 50 ezer forint. 3 gyermek vállalása esetén pedig vissza nem térítendő támogatássá válik. Legfontosabb kritériuma, hogy csak és kizárólag házaspárok vehetik igénybe a tervek szerint 2022. december 31-ig. A Babaváró Támogatás nem zárja ki a CSOK felvételét, mindkettőt kérvényezhetik a fiatal házaspárok.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) szintén tavaly júliusban debütált. A jelen ingatlanpiaci viszonyok indokolttá tették ennek kibővítését, így ma már a 35 millió forintnál drágább használt lakások vásárlására is felhasználható. Emellett már két gyermek esetén 10, illetve 15 millió forintnyi kamattámogatott kölcsönt ad a családoknak használt, illetve új építésű lakások vásárlásához. A Babaváró Támogatásnak és a CSOK-nak köszönhetően egy 2 gyermekes  22 millió, míg egy 3 gyermekes család pedig 35 millió forintnyi támogatásban részesülhet.

Ugyancsak bővítették a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást. Ennek eredményeként a harmadik vagy további gyermekek vállalása esetén a lakáshitel-tartozásokhoz nyújtott 1 millió forint jóváírás lehetőségét kiterjesztik a második gyermeket vállaló családokra is. Harmadik gyermek vállalása esetén pedig a jóváírást 4 millió forintra emelik, majd újabb gyermekvállalás esetén további 1 millió forinttal nő a támogatás mértéke.

Idén január 1-jén lépett hatályba az az intézkedés, miszerint a 4 vagy többgyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességet kapnak. Ez azt jelenti, hogy az érintett anyák teljesen mentesülnek a 15 százalékos SZJA megfizetése alól. Emellett ugyanakkor lehetőség van a családi adókedvezmény érvényesítésére, a házastárssal megosztható módon is.  
Szó esett a nagycsaládosok autóvásárlási programjáról, amelyet 3 vagy többgyermekes, illetve harmadik gyermeküket váró családok - a terhesség 12. betöltött hetétől számítva - vehetnek

Ugyancsak január 1-jétől érvényes a nagyszülői GYED. Ezt azt jelenti, hogy a még nem nyugdíjas nagyszülők jogosulttá válhatnak a GYED-re, amennyiben a dolgozó szülők helyett vállalják a gyermek gondozását, nevelését a szülő háztartásában. Fontos kiemelni, hogy a nagyszülő a GYED mellett nem dolgozhat és nyugdíjban sem részesülhet, azaz ugyanolyan követelményeknek kell megfelelnie mint az apának vagy az anyának. Ezzel együtt meg kell említeni azt is, hogy a nagyszülői GYED időszaka szolgálati időnek számít. 

 

Családközpontú és munkaalapú társadalom építése - ez a kormány egyik legfontosabb célkitűzése 2010-től kezdve - hangsúlyozta Kovácsné Bárány Ildikó, az EMMI bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos. A bölcsődei rendszer átalakítása azt szolgálja, hogy a jövőben ne lehessen akadálya a munkavégzésnek a bölcsődei férőhelyek hiánya. "Amikor egy település vezetése a kis gyermekek ellátásának megszervezéséről döntenek, akkor valójában a település jövőjéről is döntenek, hiszen a gyermekek jelentik a jövőt" - szögezte le a miniszteri biztos, majd hozzáfűzte a bölcsődeépítés nem csupán beruházás, hanem családtámogatási forma is.

A családvédelmi akciócsomag része az a bölcsődefejlesztési program, amely további bölcsődei férőhelyek kialakítását célozza, biztosítja a szektorban dolgozók megfelelő anyagi elismerését, emeli a családi, valamint munkahelyi bölcsődék működtetéséhez rendelt, központi költségvetésben biztosított támogatási összeget, valamint növeli a nem állami fenntartású bölcsődei ellátások szerepét.

A vasi adatok szerint 2010 és 2020 között a megyei bölcsődei férőhelyek száma 304-gyel bővült. Egy másik statisztika szerint 2010-ben a 3 év alattiak 11,3 százaléka, míg 2020-ban a 3 év alattiak 15,6 százaléka részesült bölcsődei ellátásban.


Idén a család és a munka harmonikus összeegyeztetése érdekében további támogatást biztosít a kormány a családi és munkahelyi bölcsőde térítési díjának hozzájárulásával azért, hogy a kisgyermeket nevelők munkaerőpiacra történő visszatérését elősegítse. Erre a támogatásra pályázhatnak a jogosultsággal rendelkező, a munka világába visszatérő szülők. A rendelkezésre álló keret összege: 11,7 milliárd forint. Ez gyermekenként havi 40 ezer forint adómentes támogatást jelent. A 2020. február 7-i adatok alapján közel 2200 szülő regisztrált és 1641-en nyújtottak be támogatási kérelmet. 

 

"Nemzetközi szinten is elismerik a magyar kormány családpolitikai intézkedéseit, amit az elhangzott számok, adatok csak alátámasztanak, minket pedig erősítenek abban a tudatban, hogy jó úton, jó irányba haladunk. Ha csak a bölcsődefejlesztést nézzük, elégedettek lehetünk azzal, hogy egyre több településen válik elérhetővé a kisgyermekes családok számára a bölcsődei ellátás. Abban viszont még előre kell lépnünk, hogy minél több fiatal kötelezze el magát a család intézmények, hogy ezáltal minél többen vállaljanak gyermekeket. A statisztikákból az is látszik, hogy régen volt annyi házasságkötés, mint ma, ez egy nagy bumm, látjuk, hogy több gyermek születik mint korábban, de ez egy hosszú folyamat, ami reméljük megállítja a népesség csökkenését" - nyilatkozta a Frisss.hu-nak Kovácsné Bárány Ildikó, az EMMI bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztosa.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére