Milyen tüneteket okoz a vulvodynia?

Szponzorált tartalom (x) • 2021. július 15., csütörtök •
Milyen betegség a vulvodynia? Milyen típusai léteznek ennek az egészségügyi problémának? Milyen tünetekkel jár? Mi okozhatja? Hogyan diagnosztizálható? Milyen módon kezelhető? Cikkünkben megválaszoljuk a vulvodyniával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Milyen tüneteket okoz a vulvodynia?

A vulvodynia, vagy más néven szeméremtesti fájdalom annak ellenére jelentkezik, hogy nincs az érintett területen fertőzés vagy egyéb betegségre utaló elváltozás.

Milyen tünetekkel jár a vulvodynia?

A tünet égő, csípő kellemetlen érzet, illetve fájdalom a szeméremtesten. A vulvodyniának két változata ismert. Az egyik típusa csupán a hüvelybemenetet érinti, ezen a területen jelentkezik a fájdalom. A tünet többek között szexuális élet, nőgyógyászati vizsgálat, kerékpározás, tamponhasználat, illetve szoros fehérnemű hordásakor jelentkezik.Előfordul, hogy enyhe érintés is elegendő a tünet kiváltására. Amint megszűnik a mechanikai inger, a fájdalom is elmúlik. 

A vulvodynia másik típusa az egész szeméremtestet érinti. Vagyis a fájdalom a szeméremtest egész területén jelentkezik.

Egész szeméremtestet érintő fájdalom

Az egész szeméremtestet érintő fájdalom esetében a tünet jelentkezéséhez nincs szükség aktuális kiváltó okra. Azonban megfigyelhető, hogy a hüvelybemenet fájdalmánál felsorolt kiváltó tényezők ennél a típusnál is kiválthatják a tüneteket. A vulvodynia ezen típusánál nem múlik el a fájdalom a mechanikai inger megszűnésével.

Bizonyos esetekben a fájdalom bizonyos időközönként  jelentkezik, de előfordulhat, hogy folyamatosan fennáll. Az intenzitást tekintve széles a skála, az enyhe kellemetlenségtől az állandó erős fájdalomig terjed. Ez az állapot nyilván megnehezítheti a mindennapi tevékenységet. Amennyiben az említett tünetek megjelennek, érdemes mihamarabb felkeresni a Belvárosi Orvosi Centrum fájdalomambulanciáját, hogy időben elkezdődhessen a szakszerű ellátás.

Mi okozhatja a vulvodyniát?

Jelenleg a szeméremtesti fájdalom kóreredete még ismeretlen. Feltehetően bizonyos tényezők együttes fennállásának hatására alakul ki a vulvodynia. Ilyen tényező például a genetikai hajlam, a neuropátiás kóreredet és a pszichoszexuális vonatkozás. Mindemellett a szeméremtestet irritáló tartós ingerek is kiválthatják a betegséget.

Az irritánsok közé sorolhatóak a hormonális okok, a mechanikai ingerek, a kismedencei izmok sérülései vagy túlzott feszülése, az étkezési szokások és a krónikus hüvelyfertőzések. A diagnózis felállítása lényegében az egyéb, hasonló panaszokat okozó kórképek kizárásával történik. Amennyiben kiderül, hogy szervi ok nem áll a tünetek hátterében, akkor a fájdalom tekinthető betegségnek. 

A vulvodynia kezelésével a fájdalomterapeuta foglalkozik, aki egyénre szabottan, több kezelési mód kombinációját alkalmazza. A hatásos kezelési lehetőségek közé tartozik többek között az életmód-változtatás, a pszichoterápia és a gyógyszerek alkalmazása.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére