Miért érdemes fenntartható módon építeni?

Szponzorált tartalom (x) • 2021. június 15., kedd •
Világunk egyre tartósabb és mélyebb válságállapot felé tart, amelyet az emberek okoztak. A sok mesterséges dologgal egyre messzebb kerültünk a természettől, elfelejtettük, hogyan kell a természettel harmóniában élni. Az élelmiszer-, ivóvíz- és energiaválság felé haladunk. Keressük a válaszokat ezekre a problémákra. A fenntartható építészet nem fogyaszt többet az erőforrásokból, mint amennyi feltétlenül szükséges és amennyi képes belátható időn belül újratermelődni, megújulni.
Miért érdemes fenntartható módon építeni?

Hogyan segíthet a fenntartható építés a klímaválság enyhítésében?

Az erőforrások észszerű használata csak egyetlen kihívás a sok közül, amelyre a fenntartható építészetnek választ kell találnia. A karbonsemlegessé válás, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése globális feladat, amely az energiafogyasztás mérséklésével, az energiahatékonyság javításával és a megújuló energiák arányának növelésével érhető el. 

A klímaváltozásnak, a globális felmelegedésnek súlyos következményei lehetnek, az elsivatagosodás, a vízkészletek csökkenése, a termőföld pusztulása és még sorolhatnánk. 

Az építészet is tehet e hatások mérsékléséért az épületek energiahatékonyságának növelésével, megújuló energiát használó épületekkel, modern hűtési és napvédelmi rendszerekkel, a zöldfelületek növelésével, a vízhasználat észszerűsítésével. 

A globális felmelegedés hatására megnövekszik a hűtési igény, az árnyékolás, a passzív épülettervezés szerepe. Télen ugyan kevesebbet kell fűteni, de nyáron viszont többet kell hűteni, tehát az energiaigény nem feltétlenül csökken, csak eltolódik.

A napvédelem mellett az építészetnek az erős széllökésekkel szembeni védelem is fontos.

Az energiahatékonyság növelése a világítás és háztartási gépek energiafelhasználásának csökkentésével is javítható.

A fenntartható építés és a ház hőigényének összefüggései

A ház hőigénye csökkenthető a belső átlaghőmérséklet csökkentésével, az épületek hőhatékonyságának javításával, a melegvíz-fogyasztás csökkentésével, a hűtési igény mérséklésével. 

A BIOKAY vályogvakolatok termékei csökkentik a fűtési és hűtési igényeket, ezért ezek megfelelnek a fenntartható építéssel szemben támasztott követelményeknek. 

A vakolatok kiválasztásánál a fenntarthatóság mellett fontos szempont, hogy a vakolat időtálló, káros anyagoktól mentes legyen, ne repedezzen, lélegezzen és teremtsen egészséges lakóklímát. Különösen előnyös, ha védőréteget képez a külső homlokzaton, és olyan természetes adalékokat tartalmaz, amelyek javítják a falazat hőtechnikai tulajdonságait, például kerámiagömböket vagy hasonló szemcsés anyagot.

A vályog mellett még sok más megoldás, többféle természetes építőanyag is támogathatja a fenntartható építést, a klímaváltozás hatásainak csökkentését, a válságból való kilábalást. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére