Microsoft drónokkal keresnek Zika vírussal fertőzött szúnyogokat Houstonban

Frisss.hu/popsci.com Fotó: Microsoft • 2016. augusztus 02., kedd •
Azt még nem tudjuk, hogy hány drón hullott el a kékhaláltól.
Microsoft drónokkal keresnek Zika vírussal fertőzött szúnyogokat Houstonban

A Zika vírus most már az Egyesült Államokat is elérte, ahol besorozták a legtökéletesebb katonákat a vírus elleni küzdelemre, igen, a drónokat. De itt nem nagy, felfegyverzett robotrepülőkre kell gondolni, amik nagy magasságokból majd valami chemtrailes dolgot művelnek, hanem kicsi quadkopterekre, ami a föld felett repülve keresik a Zika vírust hordozó szúnyogfajok élő- és szaporodási helyét.

A Project Premonition (Előérzet Projekt) a Microsoft kutatási programjának a része, aminek a keretében igyekeznek még a vadonban megtalálni és megállítani a betegségek kiváltó okát, természetesen a kormánnyal együttműködésben. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy még azelőtt elkapnák a Zikát terjesztő szúnyogokat, mielőtt azok még emberrel találkoznának.

De a drón csak egy része a folyamatnak, mert van egy új típusú szúnyog csapda is a történetben, ami azonnal adatokat gyűjt, amint befogott egy ízeltlábút.

A Project Premonition-ben szereplő csapdát, csak a szúnyogok érdeklik. A már meglévő szúnyogcsapdák nem tudnak különbséget tenni a szúnyogot és más rovarok közt, ezért azokhoz mindig kell egy entomológus, aki megállapítja, hogy mi is került a csapdába. A Project Premonition csapda viszont okos és robotizált. 64 okos cellából áll, ezek mindegyike figyeli, hogy mi repült bele. Ha a rovar szárnymozgása olyan, mint egy szúnyogé, akkor a rendszer bezárja a kis cellát, majd fel is címkézi azt, vagyis rányomtatja, hogy hány órakor, hány fokban és milyen fényviszonyok közt kapta el a bogarat. A csapda emellett tanul a saját hibáiból, hogy a későbbiekben még hatékonyabb lehessen és úgy tervezték, hogy 20 órán át bírja meleg és nedves környezetben is. Arra viszont a fejlesztők sem számítottak, hogy 100 Gigabájtnyi adatot fognak összegyűjteni a szúnyogot viselkedéséről egy hét alatt.

A rendszert Grenadában tesztelték és most Houston köré telepítik, mint egy elsődleges védelmi vonalat.
 

    

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére