Mi a hasonlóság a kulacs és a wc deszka között?

Szerző: Frisss.hu Fotó:triathlonmagazine.ca • 2016. augusztus 12., péntek •
Jobb, ha vágod, hogy mi az a CFU...
Mi a hasonlóság a kulacs és a wc deszka között?

Biztosan te is millószor hallottad már, hogy egy egészséges embernek minden nap minimum 2,5 liter vizet meg kell innia. Fogadjunk,hogy neked is van egy kedvenc vizespalackod, vagy kulacsod, amit egész nap magadnál hordasz, és ha kiürült, akkor újratöltöd. Ebben az esetben környezettudatosságból kapsz tőlünk egy piros pontot! Viszont van egy rossz hírünk is. 

A Treadmill Rivers a brit Metro felkérésére készített egy a vizespalackokról, amiből kiderült, hogy kivétel nélkül hemzsegnek a baktériumoktól. A kutatók odáig mentek, hogy egy újratöltött palackból inni, olyan mint például egy vécédeszkát nyalogatni.

Fotók: hydrationanywhere.com

A kutatás során laboratóriumban vizsgáltak meg olyan kulacsokat, amiket előtte sportolóknak adtak oda, hogy egy hétig használják őket. A legdurvábban fertőzött palackon 900 ezer kolóniaképző egységnyi (CFU) baktérium volt négyzetcentimétereként, ami egy átlagos vécédeszka szennyezettségének felel meg. Ez már csak azért is rettentő eredmény, mert vécédeszkák viszonylag ritkán kerülnek közel az ember szájához, ellentétben a vizespalackokkal.A palackok összességében azért nem voltak ennyire szennyezettek, átlagosan 313 ezer CUF volt a szennyezettségük négyzetcentinként.

Da akkor hogyan oldhatjuk meg ezt a problémát? Úgy, ha például olyan kulacsot választunk, aminek  szívószálas a teteje (a kutatók ezeken találták a legkevesebb kórokozót) vagy például válasszunk inkább rozsdamentes acélból készült flaskát a műanyag helyett. A legfontosabb pedig: rendszeresen mosuk el!

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére