Mézeskalácsot sütnek, nemez- és papírdíszt készítenek, karácsonyvárást tartanak

há • 2022. december 07., szerda •
December 7-én, szerdán délután mézeskalácsos nyílt nap lesz, szombaton papírdíszkészítés, vasárnap színi előadás - ízelítő két civil szervezet közelgő programjaiból. Néhány éve még csak kevesen ismerték őket, az utóbbi esztendőkben azonban egyre többet hallunk a KALÁSZ - azaz a Katolikus Asszonyok, Lányok Szövetsége - szombathelyi csoportjáról, amely a küszöbön álló, tizedik születésnapját több új szakkör elindításával és számos adventi elfoglaltság megszervezésével ünnepli.
Mézeskalácsot sütnek, nemez- és papírdíszt készítenek, karácsonyvárást tartanak

A szervezet képviseletében Kiss Andrea a decemberi civil sajtóreggelin elmondta, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából lehetőségük nyílt több új program elindítására részben a KALÁSZ, részben pedig a Víztorony - KRESZ Park Kulturális és Szabadidő Egyesület berkein belül. - A tanfolyamaink májusig tartanak, és a hagyományőrzés velük a fő célunk, a gyerekek megtanulnak nemezelni, mézeskalácsot sütni, gyöngyöt fűzni. Remekül illeszkednek az adventi időszakba, hiszen hétvégente ingyenes kézműves foglalkozást is tartanak a tanfolyamvezetők. Ezek az alkalmak szombatonként vannak a Széchenyi utca 8. szám alatti főplébánián, a december 10-i foglalkozáson papírmunkába lehet bekapcsolódni délután 2 és 4 óra között - részletezte Kiss Andrea. Akit érdekel a lehetőség, a Kalász Andrea Kiss Facebook-oldalon jelezheti. Vasárnap pedig hagyományos karácsonyváró színi előadásra, egy imádságtöredékekből összeállított műsorral várják a közönséget a Petőfi utcai Zárdatemplomban, a 10.30-kor kezdődő szentmise után - nagyjából 11.15 órai kezdéssel.

A nemezelő szakkör már tart ugyan, de a vezetője, Kulcsárné Pántos Nóra még várja a jelentkezéseket egy későbbi tanfolyamhoz. Megtudtuk tőle, hogy a gyerekektől az asszonyokig minden korosztály képviselteti magát a pénteki foglalkozásokon, amelyeken gitárszó mellett énekelnek, miközben alkotnak. - A tehetséggondozás, a hagyományok, kismesterségek újjáélesztése és a közösségformálás is célunk - fogalmazott. Akit érdekel a nemezelés, a pantosnora@gmail.com e-mail-címen jelezheti.

Ugyancsak zajlik már a szerdánkénti mézeskalácsos tanfolyam, ezt Sziklai Luca vezeti, aki azt mondta, önköltséges formában még lehet csatlakozni, a támogatott forma létszáma már betelt. December 7-én és 14-én 16 órától nyílt napot tartanak a Gyöngyösparti sétányon lévő műhelyükben. - A mézeskalács tésztájának elkészítésétől kezdve a díszítésig mindent megtanulhatnak a résztvevők, akikkel jellemzően a régi, hagyományos technikákat és mintákat ismertetem meg. Megpróbálok a sütésben is segítséget nyújtani a Nefelejcs Desszertműhelyben - tette hozzá. A mézeskalácsos programokra a nefelejcs.dm@gmail.com címen lehet jelentkezni.

A tanfolyamon készült munkákból később kiállítás is nyílik.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére