Merkely: A fél világ Magyarországra irigykedik

pestisracok.hu, Fotó: Horváth Péter Gyula/PS • 2020. május 15., péntek •
A Semmelweis Egyetem rektora a 24.hu-nak beszélt arról, hogy Magyarországon a járványnak miért nem volt tetőzése.
Merkely: A fél világ Magyarországra irigykedik

A 24.hu arról kérdezte a rektort, hogy május 3-án tetőzött-e a vírus. Merkely Béla így felelt:

Minden vírusjárvány úgy jelentkezik, mint egy hegy, aminek csúcsa is van. Abban az esetben, amikor ezt mindenféle beavatkozás nélkül hagyják, akkor a lakosság nagy részét megfertőzi és gyorsan kialakul a nyájimmunitás. Legfeljebb néhány olyan szerencsés ország van Európában, mint Magyarország, mert itt nagyon hamar és nagyon határozott döntések születtek. A fél világ Magyarországra irigykedik, hogy ezt így meg tudtuk csinálni. A korai restriktív intézkedéseken túl a nagyon fegyelmezett lakosságnak is köszönhető, hogy nem értük el azt a csúcsot, amit a többi ország. Ha ezt nem így csináljuk, akkor sokkal nagyobb baj lehetett volna.

Merkely beszélt arról is, hogy nálunk a járvány menete úgy nézett ki, hogy elindult felfele a hegyen, de nem csúcsra, hanem egy platóra ért. Ezen jöttünk szépen lassan lefele. Ha nem ilyen intézkedéseket hozunk, akkor előfordulhatott volna, hogy egy-két menetben eljutunk arra a fertőzöttszámra, ahova mondjuk Olaszország – az intézkedéseknek és a lakosok rendkívüli fegyelmezettségének köszönhetően nem így történt.

Szépen ellaposodott a görbe, és oda jutottunk, hogy gyakorlatilag május 4-én abszolút biztonsággal lemenedzselhető volt az érettségi.

Kérdezték még, hogy mennyire esett vissza a műtétek száma a járvány miatt. Merkely Béla azt mondta:,csak azokat a műtéteket halasztottuk el, amelyeket lehetett. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán áprilisban a műtéti kapacitás 80 százalékos volt, tehát a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 20-25 százalékkal kevesebb a műtét most. Összegyetemi szinten még alacsonyabb ez a szám.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére