Merkely: 99 százalék, hogy lesz itthon második hullám

mandiner.hu • 2020. július 27., hétfő •
A SOTE rektora szinte biztos benne, hogy a koronavírus-fertőzésnek lesz második hulláma Magyarországon - olvasható a mandiner.hu oldalon.
Merkely: 99 százalék, hogy lesz itthon második hullám

Erről Merkely Béla az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában beszélt. Ezzel együtt szerinte még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint az első hullám időszakában.

Merkely Béla elmondta: akkor beszélhetünk fertőzési hullámról, ha a vírus reprodukciós rátája tartósan nagyobb 1-nél, vagyis ha egy megfertőzött legalább 1 vagy annál több új beteget generál.

Merkely szerint a vírusnak nem jó a nyári nagy meleg és azt is elmondta, hogy szerinte Magyarországon még a vírus elterjedésének korai szakaszában idején bevezették a korlátozásokat, amikor nagyon kevés fertőzött volt. Mint mondta: valamivel később, amikor külföldről sokan hazatértek Magyarországra, a fertőzések száma megemelkedett, de összességében végig alacsonyan maradt. A rektor hangsúlyozta: ha nem hozzák meg időben a korlátozásokat, sokkalta súlyosabb járvány lett volna Magyarországon.

Második hullám

Elmondása szerint több tényező is befolyásolja a második hullám időpontját, amit még nem lehet pontosan meghatározni. Ugyanakkor a rektor hangsúlyozta:

az országot nem lehet még egyszer úgy lezárni, mint tavasszal.

Az idővel futunk versenyt, hiszen még nincs kész a vakcina, a nyájummunitástól még nagyon messze vagyunk. Ami az esetleges vakcinát illeti, elmondta: nem tenné kötelezővé a vakcina beadását, bár megjegyezte: a 65 év fölöttiek és az orvosok esetében érdemes elgondolkodni hogy erősen ajánlott legyen a vakcina. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gyerekek körében itthon nem volt súlyos koronavírus-eset.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére