Melyik vércsoportnál legveszélyesebb a koronavírus?

• 2020. június 24., szerda •
Német kutatók bebizonyították, hogy az eltérő vércsoporthoz tartozó emberek szervezete másként reagál a COVID-19 vírusra. Talán ezzel magyarázható, hogy a rettegett világjárványt egyesek anélkül kapják el, hogy bármilyen tünetet produkálnának? - vetette fel a kérdést a die Welt.
Melyik vércsoportnál legveszélyesebb a koronavírus?

A kutatások szerint a leginkább veszélyeztetett az A-s vércsoportúak köre: majdhogynem 50 százalékkal több esélyük van a súlyos koronavírus-fertőzésre. A legkevesebb félnivalója a 0-s vércsoportba tartozóknak van, náluk ugyanis 50 százalékkal alacsonyabb a fertőzések száma. Az AB vércsoportnál a rizikófaktor az előző kettő közé esik.

A kutatók 1610 olasz és spanyol koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépen lévő vagy oxigénnel kezelt betegtől, valamint 2205 véletlenszerűen kiválasztott tesztalanytól vettek vérmintát.  A vizsgálatok eredményeként sikerült kimutatniuk egy génvariánst, amely a koronavírus súlyos lefolyásáért felelős. Ez a 9-es kromoszóma, amely meghatározza a vércsoportot. 

Az a felismerés, hogy a vércsoport összefüggésben áll egyes megbetegedésekkel, korántsem új. Például ismeretes, hogy a 0-s vércsoportúaknál a malária kevésbé súlyos tünetekkel jár, vagy hogy az A, B és AB vércsoportba tartozók sokkal ellenállóbbak a pestissel szemben.

 

forrás: die Welt

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére