Megvan a Lánchíd új színe

• 2021. szeptember 10., péntek •
Újabb szakaszához érkezett a felújítás, egy helyen már lehet látni, hogy milyen lesz a láncnak a végleges színe.
Megvan a Lánchíd új színe

Újabb szakaszához érkezett a Lánchíd rekonstrukciója: elkészült a medernyílásban az első felújított láncszakasz és megkezdődött a budai aluljáró bontása is – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A felújított elemeket rozsdásodás elleni védelemmel látták el és le is festették,

így már megmutatkozik a Lánchíd „új kékesszürke színe”, amit úgy választottak ki, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a régire.

A projekt során a tucatnyi lemezből álló láncszemek és a függesztőrudak esetében több mint 23 ezer négyzetméternyi festhető felület korrózióvédelmét végzik el. Elsőként 14 lánckötegen és az azokhoz tartozó függesztőrudakon végezték el az aprólékos felújítást. Lefedett, függesztett állványról dolgozva először szemcseszórással megtisztították az elemeket, majd több lépésben vitték fel az alapozó, a közbenső, végül pedig a híd végleges színét adó fedő festékréteget.

A korrózióvédelmi munkákkal szakaszonként, fentről lefelé haladnak a híd láncszerkezetein. A felújítás során a láncok csuklójánál egy különleges, rugalmas bevonatrendszert használnak, amely követni tudja a láncszemek esetleges mozgását.

Budai aluljáró felújítása

Arról is beszámoltak, hogy megkezdődött a budai aluljáró vasbeton szerkezetének bontása, amely helyett egy tágasabb, jobban belátható, így jóval biztonságosabb aluljáró áll majd a közlekedők rendelkezésére. A korábbi kör keresztmetszetű, három méter széles kerékpáros-alagút helyett négy méter szélességű aluljáró készül függőleges falakkal, így lehetővé válik, hogy a kétirányú biciklisáv mellett egy 1,75 méter széles járda is épüljön a gyalogosoknak.

Mindez azt jelenti, hogy a terveknek megfelelően, zökkenőmentes halad a felújítás – közölte a BKK.

Forrás: mandiner.hu,(MTI)
Nyitókép: BKK – Budapesti Közlekedési Központ Facebook oldala

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére