Megváltoztak az öröklés szabályai, itt vannak a részletek

• 2022. november 26., szombat •
Megszólalt a szakértő, tartogat pár meglepetést az új Polgári Törvénykönyv. Erre mindenki jobb, ha odafigyel a jövőben.
Megváltoztak az öröklés szabályai, itt vannak a részletek

A Mokka Jogi szemmel rovatában Dr. Krasznai Dóra adott részletes felvilágosítást az öröklést illetően. Elmondásai szerint ezzel a témával a legtöbb ember nem szívesen foglalkozik, hiszen azonnal egy szerettük elvesztésével kapcsolják össze, ugyanakkor bizonyos helyzetekben fontos előre gondolkodni és a későbbi családon belüli kellemetlenségek elkerülése érdekében végrendeletet írni - írja a Ripost.

Kétféle képen lehet örökölni: végrendelettel, tehát az örökhagyó végakarata alapján vagy ha ilyen nincs, akkor a törvény szabja meg, ki milyen sorrendben örököl.

Az utóbbi időben változott a polgári törvénykönyv, ami szabályozza az öröklés rendjét. Míg korábban az volt a jellemző, hogy az örökhagyó házastársa haszonélvezetet örökölt mindenen, ami az örökség tárgyát képezi. Gyakorlatilag az új szabály szerint, emellett egy gyermekrészt szintén örököl a házastárs. Tehát olyan, mintha eggyel több gyereke lenne az elhunytnak. Plusz a közösen lakott lakás haszonélvezetét is ő kapja és annak szokásos berendezési tárgyait.

További részletek a Mokka riportjában: 
 

 
Forrás: ripost.hu

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére