Megújult az oladi Szentháromság-templom

• 2021. szeptember 20., hétfő •
Hosszú felújítómunka fejeződött be nemrég az oladi Szentháromság-templomon: a 225 éves épületet most ünnepi szentmisén áldotta meg a megyéspüspök. Az eseményen részt vett dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki személyes kötődéséről is mesélt.
Megújult az oladi Szentháromság-templom

Az oladi templomot az elmúlt időszakban kívülről szigetelték, színezték, és kicserélték az ablakait, valamint a tetőt. Belülről is helyreállították, újrafestették. Vasárnap dr. Székely János megyéspüspök megáldotta az épületet, a híveket és a vendégeket Gaál Sándor plébános köszöntötte. Külön köszönetet mondott dr. Puskás Tivadar korábbi polgármesternek és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek.

- Közösségi összefogásból, az állam, az egyházmegye és a hívek anyagi segítségével megújult a 225 éves oladi plébániatemplom, amelyhez számtalan módon kötődik a családunk. A plébánia története régebbi a temploménál is. A török által elfoglalt területekről ekkor menekült el nagy számban a lakosság a nyugat-dunántúli vidékekre, és az úgynevezett historia domus, azaz a háztörténet tanúsága szerint a Hende család is ekkor telepedett itt le - mesélte személyes kötődéséről a Frisss.hu-nak a szombathelyi országgyűlési képviselő. Hende Csaba elmondta azt is, hogy az 1920-as évek elejétől a nagyapja vezette Olad települést, a nagybátyja pedig a 60-as és 70-es években sokáig az egyházközség elnöke volt. - Apám is szerepel a történetben, 1938-ban új plébános érkezett Oladba, Kiss Márton, és apám mondta az üdvözlőverset a díszkapunál. Sajnos belesült, amiért a nagyapám, az oladi bíró nagyon ideges lett, nost, amíg élt apám, emlegette ezt a történetet - jegyezte meg Hende Csaba, aki kihangsúlyozta a keresztény értékekhez való hűség fontosságát is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére