Megújul a Megyeháza, kezdődhet a tervezés

há • 2020. augusztus 03., hétfő •
Tovább szépül a Berzsenyi tér, Szombathely és Vas megye egyházi és világi kormányzati központja: egy közelmúltbeli döntés értelmében idén 1,1 milliárd forint, és jövőre még egyszer ugyanennyi pénz érkezik a 18. században épült Megyeháza teljes külső és belső felújítására.
Megújul a Megyeháza, kezdődhet a tervezés

Az elvi döntés ugyan már tavaly megszületett arról, hogy a kormányzat komoly összeggel támogatja a szombathelyi Megyeháza felújítását, idén azonban meg is érkezik a pénz első fele. Ebből hamarosan megkezdődhet a munkálatok tervezése. Hende Csaba szerint kötelességünk megőrizni a város épített örökségeit, és azokat a lehető legjobb állapotban továbbadni az utánunk következő nemzedékeknek. - A Megyeháza a Szily János és Hefele Menyhért által megálmodott egyházi és világi kormányzati központ, a Berzsenyi tér ékessége. Ez a több mint 200 éves épület évtizedek óta nem esett át még kozmetikai jellegű felújításon sem, nem beszélve a teljesen elavult gépészeti rendszeréről, nyílászáróiról, burkolatairól. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy az elkövetkezendő években összesen 2,2 milliárd forintos keretösszegből teljes mértékben felújítja a szombathelyi Megyeháza épületét – mondta a Frisss.hu-nak a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke.

-  Idén 1,1 milliárdot bocsátanak rendelkezésünkre, jövőre pedig megérkezik a pénz másik fele. A tervezés tehát most, az első részlet birtokában tud megindulni. A látványosabb, kivitelezési munkálatokra jövőre kerülhet sor. Bízom abban, hogy a lehető legrövidebb határidővel régi fényében állhat helyre az épület – tette hozzá. - Mi, szombathelyiek egyben Vas megyeiek is vagyunk, a forrás tehát a városé is. Nagy öröm, hogy ez a gyönyörű tér tovább szépül. A felújítása 2010 óta zajlik: megújult a Püspökvár, a Nagytemplom, a Smidt Múzeum és számos környező épület, valamint a tér új burkolatot kapott, hatvan fát és 3000 növényt ültettek el itt – fogalmazott a képviselő.

A tér egyébként a római kor óta közigazgatási központ: itt volt a helytartói palota, a vár, később az egyházi és világi kormányzat székhelye lett. Itt tevékenykedett az egyházkormányzó püspök, a vármegyét igazgató főispán és alispán, de a mai egyetemi épület helyén egykor állt városházán a polgármester is. Ez a közigazgatási funkció teljesen elkülönült a polgári-kereskedelmi központtól, a Fő tértől, mégis a Belsikátorral és a Széchenyi utcával összekötve teljes egységet alkot vele. - Fontosak számunkra a múlt emlékei, az örökségünk, amelyet meg kell becsülnünk, hiszen az előttünk járt nemzedékek hozták létre, a mi dolgunk pedig megőrizni és átadni a jövő nemzedéknek a lehető legszebb állapotban. Hasonlóan jelentős összegből folyik éppen a jáki templom felújítása is – fűzte hozzá Hende Csaba. Kérdésünkre elmondta, hogy a korábbi elvi döntés után most, két héttel ezelőtt került sor arra, hogy a költségvetési tartalék átcsoportosításából sikerült megszerezni az első részletet.

Indulhat tehát a Megyeháza teljes külső és belső felújításának terveztetése, amely hamarosan arra is választ ad, hogy pontosan milyen munkálatokra lesz elegendő ez a 2,2 milliárd forint.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére