Megszólalt a homoszexuális lelkész, aki többé nem ad össze heteroszexuális párokat

• 2021. szeptember 17., péntek •
Egy svéd evangélikus lelkész, a homoszexuális Lars Gardfeldt nemrég rádióadásban jelentette be, hogy mostantól kezdve nem ad össze heteroszexuális párokat.
Megszólalt a homoszexuális lelkész, aki többé nem ad össze heteroszexuális párokat

Mostantól nem adok össze heteroszexuális párokat. Rá akarok mutatni arra, mennyire abszurd, ha két házasodni akaró felnőtt házasságát megtagadják

– fogalmazott a lelkész a svéd közszolgálati rádióban az Expressen nevű portál beszámolója szerint. Hozzátette: nagyon szomorú amiatt, hogy így kell tennie, de nem lát más megoldást. 

Gardfeldt – aki Göteborgban látja el hivatását – arra reagált, hogy a svéd evangélikus egyház lelkészei összeadhatnak ugyan azonos nemű párokat, de a gyakorlatban akár nemet is mondhatnak. Az egyházi szabályozások szerint ugyanis

MINDEN LELKÉSZNEK JOGA VAN, HOGY EGYEDI INDOKOK ALAPJÁN MEGTAGADJA EGY PÁR ÖSSZEADÁSÁT.

A szabályozás lényege az lenne, hogy a lelkészek olyan esetekben tagadják ezt meg, amikor nem két ember szabad akaratából történik a házasság, vagy az érintettek cselekvőképtelenek, esetleg tudatmódosító szerek hatása alatt állnak. A gyakorlatban viszont sok lelkész arra használja fel ezt a kiskaput, hogy megtagadja a meleg párok összeadását.

Akkor ugyanerre nekem is jogom van homoszexuális lelkészként

– mondta Gardfeldt, aki azt is leszögezte, hogy szeretné ezzel jó irányba terelni a melegházasságról szóló vitát. Hozzátette: szerinte az egyháznak nincs szüksége homofób lelkészekre, és azokat az embereket, akik szerint a homoszexuálisok alsóbbrendűek, fel sem kellene szentelni. 

A göteborgi egyházmegye szóvivője, Torgny Lindén úgy reagált Gardfeldt kijelentésére, hogy az országban szólásszabadság van, és azt, amit a lelkész mondott, nem kívánják kommentálni.

Svédországban egyébként 2009-ben engedélyezték a melegházasságot. Gardfeldt és volt férje még ez előtt, 2006-ban házasodott össze Kanadában. A lelkész hosszú ideje aktivistaként dolgozik azért, hogy a melegek is egyenlő bánásmódban részesüljenek. 

 

Forrás: index.hu
Kép forrása: origo.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére