Megkezdődött a történelemérettségi

• 2021. május 05., szerda •
Ma a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák, amelyeket az első két napon alkalmazott szigorú járványügyi intézkedések betartása mellett rendeznek országszerte.
Megkezdődött a történelemérettségi

Szerdán

TÖRTÉNELEMBŐL KÖZÉPSZINTEN 66 EZER, EMELT SZINTEN MINTEGY 8 EZER DIÁK ÉRETTSÉGIZIK.

A középszintű írásbeli 180 percig tart, a diákoknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.

A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

AZ ÍRÁSBELI FELADATSORT 60 SZÁZALÉKBAN A MAGYAR, 40 SZÁZALÉKBAN PEDIG AZ EGYETEMES TÖRTÉNELEMHEZ KAPCSOLÓDÓ FELADATOK ALKOTJÁK.

Az összes feladat csaknem fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

FOTÓ: KONCZ MÁRTON - ORIGO

Segédeszközként a vizsgázók az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt használhatják, ezt a diákoknak kell magukkal vinniük. Vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótárt az iskola biztosít.

A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, a középszintűhöz hasonlóan.

A diákok először az első feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.

Csütörtökön megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák, a diákok angolból tesznek írásbeli érettségit.


Forrás: origo.hu
Kép: POLYÁK ATTILA - ORIGO

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére