Megkérdeztük, melyik a népszerűbb: a csavaros vagy a gombócos?

há • 2023. június 08., csütörtök •
Kis túlzással, amióta világ a világ, legalább két tábor létezik a jeges édesség rajongói között. Nem állítjuk, hogy egyértelmű a szembenállás, de preferenciák azért vannak, ez biztos.
Megkérdeztük, melyik a népszerűbb: a csavaros vagy a gombócos?

Jól felismerte a jelenséget a szombathelyi Bejczy utcai fagyizó is: régóta egymás mellett árusítja a csavaros és a gombócos fagylaltot. De vajon melyik a népszerűbb? A pult mögött álló Lőrincz Viktória a Frisss.hu-nak elárulta:

"náluk egyformán veszik mindkettőt, nincs jelentős különbség a csavaros és a gombócos fagyi forgalma között."

Kiegyenlített tehát a mezőny, ízlés kérdése, hogy ki melyiket szereti. - A gombócos krém a -18 Celsius-fokban áll, ezért keményebb az állaga, a csavaros viszont lágyabb, azt a gép folyamatosan kevergeti - derült ki.

Saját tapasztalatból kiindulva azt gondoltuk, hogy talán valamiféle életkori megoszlás azért megfigyelhető a két táboron. Úgy tippeltük, hogy a csavaros inkább a gyerekek, míg a gombócos inkább a felnőttek körében népszerű, de ezt a fagyiárus megcáfolta. - Nincs ilyen különbség, teljesen vegyes a két tábor életkor szerinti összetétele. Ami pedig az ízeket illeti, a klasszikus a sláger: a csoki, a vanília, az eper fogy a legjobban, ezért ezekből sokkal nagyobb mennyiséget, napi 3-3 tégelynyit kell főzni. A csavarosnál csoki és vanília a választék, amit zömében vegyesen kérnek a vevők - tudtuk meg az eladótól. Hozzátette, ez utóbbinál még a körülbelül másfél gombócnak megfelelő méretű gyerekadagot is nagynak találják sokan, de nem baj, így garantált, hogy nincs panasz a mennyiségre. Apropó, mi a helyzet a gombócossal e téren? - Tavaly karnevál óta 500 forint az ár gombóconként, ez idén egyelőre nem változott, cserébe 60-70 gramm is megvan egy adag, annak ellenére, hogy 42 gramm áll a táblán - részletezte a fagyis, aki elmondta, hogy természetesen laktózmentes, gluténmentes választék is van már.

S bár a klasszikus ízeket nehéz letaszítani a dobogós helyekről, újdonság mindig kell a vevőknek: a legutóbb bevezetett íz a meggyes-mákos, és hamarosan bekerülhet a kínálatba az év fagyija is, ennek a receptjére azonban még várni kell.

közösség

további frisss

lap tetejére