Megjelent a H5N1 madárinfluenza Szombathelyen

• 2021. november 30., kedd •
A magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullott vetési lúdból, amelyet a szombathelyi Csónakázó-tavon találtak. Az újabb eset is felhívja a figyelmet, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, különösen a vizes területek jelentenek nagy kockázatot - közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Megjelent a H5N1 madárinfluenza Szombathelyen

A Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat:

  • Az ország magaskockázatú területein, azaz Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében minden baromfitartó köteles zártan tartani a szárnyasokat. 
  • Emellett az ország teljes területén érvényben van az a rendelkezés, miszerint a baromfikat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegenfajú állat ne férjen hozzá.

Bár minimális az esélye, hogy emberek is megfertőződjenek a madárinfluenza vírusával, de a biztonság kedvéért javasolt elkerülni az érintkezést az élő és elhullott vadmadarakkal - közölték.

Címlapkép: Getty Images
Forrás: portfolio.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére