Megfigyelő applikáció az utcára kilépőknek?

pestisracok.hu • 2020. április 07., kedd •
Az osztrák és a német kormány miniszterei egyre többet beszélnek arról, hogy jó lenne, ha a lakosság minél nagyobb része letöltene egy app-ot, amin keresztül automatizálni lehetne a kontaktkutatásokat – írja a pestisracok.hu.
Megfigyelő applikáció az utcára kilépőknek?

Miközben egyre több nyugat-európai ország tervezi a korlátozások lazítását húsvét után, az osztrák és a német kormány miniszterei egyre többet beszélnek arról, hogy jó lenne, ha a lakosság minél nagyobb része letöltene egy app-ot, amin keresztül automatizálni lehetne a kontaktkutatásokat, és nagyon gyorsan karanténba lehetne küldeni a fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket - írja a pestisracok.hu a 444-re hivatkozva. Az applikáció ultrahanggal figyeli a közelünkben tartózkodó eszközöket, és amennyiben talál, engedélyt kér, hogy lementse a találkozás helyét és idejét. Az erősen orwelli kezdeményezést az osztrák kormány is támogatja, az ellenzék viszont a totális diktatúra megtestesülését látja benne. Az igazságügyi miniszter persze azt javasolta, hogy nyugodtan töltsék le, senkit sem figyelnek meg rajta keresztül.

A megfigyelő app kidolgozásában és népszerűsítésében Európában Ausztria jár az élen, náluk a Stop Corona nevű alkalmazást március vége óta a 6 millió okostelefon-felhasználó közül 200 ezren töltötték le. Az alkalmazást az osztrák Vöröskereszt adta ki, és a kormány tagjai is lelkesen népszerűsítik, többek között az igazságügyi miniszter is arra buzdította a polgárokat, hogy nyugodtan töltsék le, senkit sem figyelnek meg rajta keresztül.

A lap információi szerint az osztrák app ultrahanggal működik, azaz az alkalmazás az emberi fül számára nem érzékelhető hangot ad ki, de az egymáshoz közel kerülő mobilok mikrofonjaikon keresztül hallják egymást. Amennyiben egy telefon a hang alapján felfedezi, hogy egy közeli készüléken is fut az app, akkor megkérdezi a tulajdonosát, hogy felveheti-e a másik készülékkel a kapcsolatot. Ha ezt a tulaj megengedi, akkor az app megjegyzi a másik egyedi ultrahangját, és 48 óráig tárolja az információt, hogy „közel volt” a mobil.

közösség

további frisss

lap tetejére