Megduplázza az ukránok katonai támogatását a brit kormány

mandiner • 2022. május 08., vasárnap •
Ez az ország legnagyobb mértékű katonai kiadása az iraki és afganisztáni háborúk óta.
Megduplázza az ukránok katonai támogatását a brit kormány

Nagy-Britannia közölte, hogy további 1,3 milliárd font (1,60 milliárd dollár) katonai támogatást és segélyt fog nyújtani Ukrajnának, amely ígéretet a G7 csoport vezetőinek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel vasárnapra tervezett videohívása előtt jelentette be – adta hírül a Reuters.

Mint ismert,

a brit kormány eddig páncéltörő rakétákat, légvédelmi rendszereket és más fegyvereket küldött Ukrajnának,

az új ígéretben pedig csaknem megduplázza az Ukrajnába irányuló korábbi katonai támogatások mértékét. A kormány szerint pedig arányaiban ez a legnagyobb mértékű katonai kiadás az iraki és afganisztáni háborúk óta, bár a számítás részleteit nem közölte.

Vészhelyzetekre félretett tartalékból fedezik a többletkiadásokat

Nagy-Britannia közölte, hogy az Ukrajnára fordított többletkiadások a kormány által vészhelyzetekre félretett tartalékból származnak. Miközben Nagy-Britannia jelentős katonai segélyt nyújt, eddig viszonylag keveset fogadott be az országukból elmenekült több mint 5 millió ukrán közül. A brit kormány szombaton közölte, hogy eddig több mint 86 ezer vízumot adott ki ukránoknak, akik közül mintegy 27 ezren már elérték Nagy-Britanniát.

„Putyin brutális támadása nemcsak Ukrajnában okoz mérhetetlen pusztítást – egész Európában fenyegeti a békét és a biztonságot„

– mondta Johnson a nyilatkozatában. A G7-országok – Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok – vezetői vasárnap tartják virtuális találkozójukat Zelenszkijjel, egy nappal az oroszországi győzelem napja előtt, amelyen Vlagyimir Putyin kijelölheti a konfliktus további irányát – olvasható a hírportálon.

közösség

további frisss

lap tetejére