Még pályázhatnak az új munkavállalók után járó támogatásra a kkv-k

• 2021. október 19., kedd •
Október 20-ig lehet pályázni a kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő támogatására – emlékeztetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintos keretre már közel hatszáz vállalkozás pályázata érkezett be mintegy négyezer fő foglalkoztatására, összesen 13,5 milliárd forint értékben – jelentette be Bodó Sándor.
Még pályázhatnak az új munkavállalók után járó támogatásra a kkv-k

Az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a kimagasló érdeklődés miatt a kkv-k kapacitásbővítés-ösztönzése munkaerő-piaci programra október 20-án éjfélig lehet a pályázatot benyújtani.

A vissza nem térítendő támogatás célja a kapacitásbővítés költségeinek részleges átvállalása a munkavállalói létszám növelése érdekében. A programban Budapest és Pest megye kivételével minden régióból és megyéből pályázhatnak a kis- és középvállalkozások. 

A támogatás feltételeként a pályázóknak vállalniuk kell, hogy működő vagy újonnan létrehozott telephelyükön legalább három, de legfeljebb huszonöt fővel, nettó létszámnövekedést eredményező módon bővítik foglalkoztatottjaik létszámát. Az egy főre jutó támogatás új munkavállalónként legfeljebb négymillió forint. A program egy felvett dolgozó bérköltségét nyolc hónapig fedezi legfeljebb havi bruttó 309 ezer forint és az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó finanszírozásával.
A bérköltség további harminc százalékának megfelelő összeg akár eszközök vagy immateriális javak beszerzésére is felhasználható átalány formájában, egyszerűsített elszámolással. Ha a támogatással felvett munkavállaló regisztrált álláskereső volt, az átalány 35 százalékra, tartósan regisztrált álláskereső esetében pedig 40 százalékra növelhető. 

Az igénylőknek vállalniuk kell, hogy a támogatott nyolc hónapon túl azonos időszakra, tehát újabb nyolc hónapig továbbfoglalkoztatják az érintett dolgozókat. A program így 16 hónapig garantálja a biztos munkahelyet és keresetet a munkába állók számára. A továbbfoglalkoztatási időszakban sem a munkavállaló munkaideje, sem a bruttó munkabére nem csökkenthető.
Bodó Sándor elmondta: a hazai munkavállalók kétharmadának megélhetést biztosító kis- és középvállalkozások megkerülhetetlenek a teljes foglalkoztatás elérésében. A célzott támogatás létjogosultságát igazolja, hogy az október elsején indult programban szűk három hét alatt a teljes keretösszeget lefedő pályázati igénylés érkezett be. A kormány így a várakozásoknak megfelelően négyezer új munkavállaló felvételét támogathatja. 

Más munkaerő-piaci programokhoz hasonlóan ez a lehetőség is népszerűbb a keleti országrészben: a legtöbb kérelem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékből érkezett be. Főként a kereskedelemben, feldolgozó- és építőiparban tevékenykedő cégek adtak be pályázatot, átlagosan hat-nyolc fő felvételére.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: magyarnemzet.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére