Még egy pápának is lehet női kapcsolata?

frisss.hu Forrás: nol.hu • 2016. február 18., csütörtök •
II. János Pál pápa 30 évig mély kapcsolatban állt egy lengyel nővel. Hoppá!
Még egy pápának is lehet női kapcsolata?

A Lengyel Nemzeti Könyvtár a pápa és Anna-Teresa Tymieniecka filozófusnő közti harminc éves kapcsolatról több száz fotót és levelet tárt fel a BBC számára. A kutatások szerint azonban testi kapcsolat nem történt közöttük. A barátság 1973-ban kezdődött, a levelekben semmilyen nyom nem utal arra, hogy a pápa megszegte volna a cölibátust.

Anna-Teresa Amerikában élt, majd hazautazott Lengyelországba, mivel egy filozófiai írása miatt szeretett volna beszélni Karol Józef Wojtyłával, aki akkoriban még a krakkói érsek volt. A szakmai beszélgetést hosszas levelezés követte, amely egyre személyesebb hangvételű és egyre meghittebb lett. A személyes találkozások is gyakorivá váltak. Közösen alkották meg a pápa “The Acting Person” című könyvének bővített változatát is.

Karol Wojtyła egy 1976-os New England-i látogatása után kezdte úgy érezni, hogy kettőjük kapcsolata már jóval mélyebb a barátságnál, az együtt töltött idők erős érzelmeket váltottak ki belőle, amitől kicsit ő maga is megijedt. Egy későbbi levelében “Isten ajándékának” nevezte a nőt.

Egy Marsha Malinowski nevű kereskedő, aki ritka iratokkal foglalkozik, azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy szerinte Tymienkiecka a kapcsolat kezdetén szerelmes volt a későbbi pápába, és úgy véli, hogy a levelezések is ezt igazolták. Wojtyła a pápává választása után is kapcsolatban maradt a nővel. 

közösség

további frisss

lap tetejére