Mechanikus elven működő kapásjelzők

• 2020. július 16., csütörtök •
A legtöbb kapásjelző nem univerzális, a különböző horgászmódszerek eltérő mechanizmus alapján működnek, eltérő technikát követelnek meg a horgásztól, különböző felszerelésre van szükség hozzájuk, ezért teljesen egyértelmű, hogy másfajta kapásjelző típusra van szükség az egyik horgászmódszernél, mint egy másiknál. Természetesen a gyártók is észrevették ezeket az igényeket, és manapság már széles kínálattal állnak a vevők rendelkezésére.
Mechanikus elven működő kapásjelzők

Az első kapásjelzők
A helyzet azonban nem volt mindig ennyire bonyolult és összetett, gondoljunk csak bele, az ősembernek még kapásjelzőre sem volt szüksége, egy szál lándzsával fogta ki a halakat. De nem is muszáj ilyen messzire visszanyúlni, a horgászat korai szakaszában szinte az összes kapásjelzőt alkalmazó horgász kör alakút használt. A fejlődés következő szakasza az volt, amikor megjelentek a világítós patronnal ellátott karika kapásjelzők, amelyeknek köszönhetően már sötétben sem maradt le a horgász a zsinór rezdüléseiről. Amilyen funkcióra ki lettek találva, azt többé-kevésbé sikeresen betöltötték, viszont nem voltak tökéletesek, hajlamosak voltak feltekeredni a zsinórra és a horgászbotra is, ami nem egyszer a halvesztés szomorú pillanataihoz vezetett. 

A nyelv alakú kapásjelző
Klasszikus kapásjelzőnek számít a nyelv alakú kapásjelző, ami nem csak a formáját tekintve roppant egyszerű, hanem felszerelés tekintetében is, ugyanis csupán fel kell fűzni a spicctag előtt a zsinórra. A kapásjelző előnyei közé tartozik még az egyszerűség mellett, hogy a kisebb kapásokat is jól mutatja, azonban nagy hátránya, hogy fárasztás során nem esik le a zsinórról, emiatt nem ritkán bele szokott akadni a legelső gyűrűbe. 
Amennyiben kapásjelzőt keres, akkor mindenképpen érdemes a szétnéznie a Halcatraz Horgászcentrum kapásjelző kínálatában.

Csiptetős kapásjelző
A fentebb említett, klasszikusnak számító kapásjelzőkkel a mai napig lehet találkozni, azonban lassan teljesen lecserélődnek olyan darabokra, mint például a hagyományos csiptetős kapásjelző, ami rendszerint három formában fordul elő: hengeres, gömb vagy gomba. A használatot tekintve ez a kapásjelző is követi a klasszikusok egyszerűségét, ugyanis csupán fel kell csíptetni a főzsinórra a kapásjelző elején található csipesszel. Egy egyszerű eszközről van szó, ennek ellenére van lehetőség a variálásra, ugyanis a kapásjelző belsejét szét lehet szedni és meg lehet tölteni világító patronnal, így sötétedés után is segíteni tudja a horgászt. 

Egyéb népszerű mechanikus kapásjelzők
A modern kapásjelzők között vannak olyanok is, amelyekre már többfunkciós eszközként is lehet tekinteni. Ilyen például a zsinórtisztítós kapásjelző, ami használat közben még a zsinórt is tisztítja. Érdemes szót említeni azokról a kapásjelzőkről is, amelyek már nem csak mozgásukkal jelzik a horgász számára a kapást, hanem hangot is adnak. Ezeket az úgynevezett csörgős kapásjelzőket szintén sok horgász használja előszeretettel.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére