"Maximumot nyújtani, nulla hibaszázalékkal"

há • 2022. július 01., péntek •
Semmelweis-napi ünnepséget szervezett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Vas Megye Területi Szervezete csütörtökön az AGORA Filmszínházban.
Maximumot nyújtani, nulla hibaszázalékkal

Majthényi László megyei közgyűlési elnök köszöntőjében arról beszélt, hogy mennyire fontos helyén kezelni és elismerni e szektor nélkülözhetetlen munkáját. Személyes, családi élményeit említve kihangsúlyozta: aki az egészségügyben dolgozik, hivatást választ, és az önzetlen segítés vezérli pályáján. Aktuális kérdésekről szólva elmondta: egy válság küszöbén állunk, nem tudni, mi vár ránk, sok a bizonytalanság, emiatt is hálás azoknak, akik helytállnak ezekben az időkben.

Dr. Wachter Walter megyei tiszti  főorvos Semmelweis alakját és az általa vívott szélmalomharcot idézte fel. Nem volt egyedi akkor, hogy a tudományos világ nem ismert el egy újítást, vagy értett meg egy haladó gondolkodót. Nehéz volt elfogadni ugyanis, hogy az orvosok maguk okozzák betegeik halálát - utalt a tiszti főorvos a kézmosás fontosságának okára, mikéntjére magyarázatot adó Semmelweis felfedezésére. Legyünk méltó utódai, és álljunk készen a kor kihívásaira úgy, hogy mindig a megoldást keressük - fogalmazott. A szervezet országo elnöke, dr. Balogh Zoltán videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket. Ő a kiszámítható életpályamodell kialakítását sürgette, mondván, az ellátás színvonala megőrzésének ez fontos feltétele. Az ünnep alkalmából kijelentette: meg kell állni egy percre, és el kell ismerni azokat, akik a legtöbbet tették.

Így is lett, hiszen dr. László Győző alpolgármester és Altmajer Beáta kórházi ápolási igazgató beszéde után a házigazda szervezet vasi elnöke, Szabó Péterné vezette fel a díjátadót. Mint mondta, Semmelweis forradalmasított egy egyszerű dolgot, a kézmosást, felismerte annak jelentőségét. Párhuzamot vont az akkor és a mai kor kihívásai között: ma a Covid-járvány állítja komoly feladat elé a szakmát, amikor a maximumot kell nyújtani, nulla hibaszázalékkal. A kihívások sora folytatódik, ma is nehéz a helyettesítéseket megoldani, főként itt, a határ közelében. Fontos tehát a fiatalok, hallgatók bevonása a mindennapi munkába. Ugyanakkor örvendetes, hogy nő az e szakterületet választók száma.
A jelenlévők nem feledkeztek meg elhunyt kollégáikról sem, rájuk egyperces néma felállással emlékeztek.

Az idei év életműdíját GOMBÁSNÉ JUDT MAGDOLNA, a Vas Megyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház nyugalmazott főnővére kapta.

Semmelweis-napi oklevelet kapott
FIGEL KRISZTINA, Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ gyermek háziorvosi asszisztense
KÖVESDI KATALIN, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának megyei vezető ápolónőjét
POÓR MÓNIKA, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Onkoradiológiai Osztály Kemoterápiás Ambulancia dolgozója
RADÓ ISTVÁNNÉ diplomás ápoló, a Markusovszky Egyetemi
Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály dolgozója
RÁTKAI IMRE mentőápoló, a Mentőszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió, Vas megye, Szentgotthárdi Mentőállomás dolgozója
TOLDINÉ NÁRAI ARANKA diplomás ápoló (Szent László Kórház – Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály)
TÓTH JUDIT, A B. Braun Avitum Hungary Zrt. Szombathelyi Dialízisközpont ápolási és minőségügyi vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola óraadó tanára
VADÁSZ CSABÁNÉ, a Szentgotthárdi Szakosított Szociális Otthon osztályvezető ápolónője
VIGH ESZTER MÓNIKA főállású iskolavédőnő (Szombathelyi Egészségügyi
és Kulturális GESZ)

Az ünnepség tudományos előadásokkal folytatódott.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére