Mától felvehető Magyarországon a harmadik koronavírus elleni oltás

origo.hu • 2021. augusztus 01., vasárnap •
A harmadik oltást augusztus 1-től lehet igényelni online vagy a háziorvosnál. Időseknek és krónikus betegeknek különösen ajánlott - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.
Mától felvehető Magyarországon a harmadik koronavírus elleni oltás

A koronavírus tájékoztató oldal összefoglalója szerint augusztus 1-től felvehető a koronavírus elleni harmadik oltás Magyarországon.

A KÖZELGŐ NEGYEDIK HULLÁM ÉS AZ ÚJ VARIÁNSOK MEGJELENÉSE MIATT A KORMÁNY EURÓPÁBAN ELŐSZÖR ITTHON ELÉRHETŐVÉ TETTE A HARMADIK OLTÁST BÁRKI SZÁMÁRA. 

Egy fontos feltétel, hogy jelenleg csak az a 18 év feletti személy tud a harmadik oltásra időpontot foglalni, akinél eltelt legalább 4 hónap a második oltástól számítva, és mindkét oltását Magyarországon kapta meg.

A harmadik oltás beadása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek annak érdekében, hogy megerősítsék védettségüket a delta vírusvariánssal szemben is. 

AZT, HOGY KI MILYEN TÍPUSÚ OLTÓANYAGOT KAP HARMADIK OLTÁSNAK, A SZAKMAI AJÁNLÁST FIGYELEMBE VÉVE AZ OLTÓORVOS DÖNTI EL A HELYSZÍNEN.

A szakmai ajánlás szerint, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva. 

ERŐTELJESEBB IMMUNVÁLASZ VÁRHATÓ UGYANIS ATTÓL, HA EGY MÁS HATÁSMECHANIZMUSSAL MŰKÖDŐ VAKCINÁT ADNAK EMLÉKEZTETŐ OLTÁSNAK. 

Az is lehetséges, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Kép: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére