Mathias Corvinus Collegium: tehetséggondozó központ lesz a Petőfi utcai régi kollégiumban

há • 2021. október 10., vasárnap •
Oktatási központot hoz létre Szombathelyen a Mathias Corvinus Collegium (MCC), ezért hamarosan felújítják a Petőfi utcai volt leánykollégium épületét - jelentették be pénteken. Addig is ideiglenesen a régi püspöki iskola termeiben indul meg a tehetséggondozó hálózat programja.
Mathias Corvinus Collegium: tehetséggondozó központ lesz a Petőfi utcai régi kollégiumban

A 25 éve működő, ingyenes képzéseket biztosító intézmény jelen van szerte a Kárpát-medencében, és az országgyűlés tavalyi döntése nyomán most tovább bővül a hálózat. Pár éven belül 35 helyszínen, itthon már minden megyében elérhető lesz a tehetséggondozó program - mondta Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumi elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Az általános iskolától a középiskolán keresztül az egyetemig, sőt azon túl is támogatják a programok a fiatalok tudásbővítését, ez indul el most Szombathelyen is.

Idén ősztől 24 városban, köztük 14 magyarországi helyszínen, így

most már a  vasi megyeszékhelyen is megkezdődik a képzés, és lesznek közösségépítő rendezvények is,

amelyek a gazdasági és politikai folyamatok iránt érdeklődő felnőttekhez is szólnak.

Hosszú távon az 1913-as építésű régi leánykollégium lesz a központ, de ehhez fel kell újítani azt. Hamarosan kiírják a közbeszerzést a tervezésre, így várhatóan két éven belül rekonstruálni tudják, és az MCC beköltözhet.

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik" - idézte Széchenyit dr. Hende Csaba a köszöntőjében. - Mi maradt nekünk Trianon után? A magyar emberek tehetsége, szorgalma - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, aki szerint jól kell sáfárkodnunk egyénileg és közösségben is a tálentumokkal. Ezt a törekvést támogatja a Mathias Corvinus Collegium.

Dr. Hende Csaba felidézte, hogy

a egyre jobban érvényesül az esélyegyenlőség a tanulásban:

részt vett a diákhitelrendszer kidolgozásában, most pedig hasonlóképpen büszke arra, hogy az MCC központot nyit Szombathelyen. - Fontos kérdés, hogy hogyan tartjuk itthon a tehetségeket, hogyan tudjuk hazacsábítani a külföldön dolgozó fiatalokat - fogalmazott, hozzátéve, hogy olyan ajánlatokra van szükség itthon, amelyekre habozás nélkül bólintanak rá. - A tehetséggondozást szigetszerűen több intézmény, iskola is végezte eddig, most azonban

az egész Kárpát-medencét behálózva, minden korosztályt felölelve folyhat a munka

- jegyezte meg.

A kollégiumok minden városban az önkormányzatokkal partnerségben működnek, nem lesz ez másként itt sem. A sajtótájékoztatón dr. László Győző alpolgármester beszélt az együttműködés fontosságáról, Retteginé Böröcz Katalin, az MCC regionális képviselet-vezetője pedig a programot ismertette.

Szombathelyen most szeptemberben 70 diák képzése kezdődött meg. A megyeszékhelyen elindultak a közéleti és kulturális programok is. A Petőfi utca 6. szám alatt található központban október 8-án a diplomácia rejtelmeiről és a Brexit hatásairól hallhattak előadásokat az érdeklődők.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére