Máris megjöttek a családoknak szánt szja-milliók részletei

• 2021. június 10., csütörtök •
Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója az M1 szerda esti műsorában részletezte a miniszterelnök által bejelentett, gyereket nevelő szülőknek járó szja-visszatérítést, amely 2022 elején lesz esedékes, a tavaszi parlamenti választások előtt, ha 5,5% felett lesz a GDP növekedése. A rövid beszélgetés során fontos részletkérdéseket tisztázott Nagy Márton: például, hogy 1,5 millió kereső dolgozót érint a lépés, jövedelemtől függetlenül mindenkinek jár ez a pénz jövőre, de a visszatérítés mértékének van egy felső határa. Ez a határ pedig 800 ezer forint fejenként. Lesznek például olyan gyereket nevelő családok tehát, ahol ha két kereső van, akkor 1,6 millió forintos egyszeri állami támogatásban részesülnek.
Máris megjöttek a családoknak szánt szja-milliók részletei

Szja-visszatérítés

Nagy Márton miniszterelnöki megbízott, gazdaságpolitikai tanácsadó a műsorban kifejtette, hogy körülbelül 1,1 millió családról van szó, de mindkét szülő visszakapja az adóját, így 1,5 millió keresőről van szó.

AZT IS LEHET TUDNI, HOGY MAXIMUM 800 EZER FORINTOT KAPHATNAK VISSZA AZ ÉRINTETTEK.

Ezt úgy lehet kikalkulálni, hogy ez az éves átlagbérnek az adótartalma, ami ugye 15 százalék. Nulla forinttól 800 ezer forintig kap minden kereső vissza,

KÉT KERESŐ ESETÉN EZ MAXIMUM 1,6 MILLIÓ FORINTOS VISSZATÉRÍTÉST JELENT A CSALÁDNAK NAGY MÁRTON ELMONDÁSA SZERINT.

Azt is tudjuk, hogy egy átlagos kereső ezekből a családokból mennyit kaphat vissza, hiszen körülbelül 600 milliárd forintba kerül ez a csomag, és 1,5 millió keresőről beszéltem, így ez 400 ezer forintot jelent fejenként átlagosan - fűzte hozzá.

Ezzel pont került annak a kérdésnek a végére, hogy az érintett dolgozók vajon csak a ténylegesen befizetett 2021. évi adójukat kapják vissza (amit csökkent például a családi adókedvezmény), vagy az elméletileg fizetendő szja-t. Nagy Márton szavainak értelmezése alapján az utóbbi helyzet áll fent, vagyis az érintett munkavállalók az elméletben fizetendő éves szja összegét kapják vissza 2022 első hónapjaiban, ami lényegesen nagyobb összeg, mint a ténylegesen fizetett szja. Lényegében tehát azt mondhatjuk, hogy 1,5 millió ember egyszeri jövedelemtranszferhez jut.

Ha valaki az átlagbér felett keres, feltételezzük, hogy például 1,5 millió forintot keres havonta, és ennek kiszámoljuk az adótartalmát, akkor ez több, mint 800 ezer forint, de ő ebben az esetben is csak legfeljebb 800 ezer forintot kaphat vissza - mondta egy másik kérdésre a tanácsadó.

Nagy Márton ezzel egy másik fontos kérdést tisztázott, ami eddig egy bizonytalan pont volt a bejelentésekben. Vagyis, hogy minden gyerekes szja-fizetőnek jár az egyszeri visszatérítés jövedelmi helyzettől függetlenül, de a visszatérítés mértékének lesz egy felső határa, ami az átlagjövedelem éves adótartalma, ami 800 ezer forint.

Arra a kérdésre, hogy miből lesz erre keret, emlékeztetett a szakember: 5,5%-os növekedés felett lesz erre keret és azt is tudjuk, hogy a Pénzügyminisztérium eredetileg 4,3%-os növekedéssel kalkulált az idei évi költségvetésben. "Minden 1 százalékponttal magasabb növekedés, 250 milliárd forintos mozgásteret nyit a költségvetésben. 5,5% felett nyílik annyi mozgástér, hogy ennek az intézkedésnek a nagy részét ki lehet fizetni, ki lehet termelni a költségvetésből" - magyarázta Nagy Márton, aki arról is beszélt, hogy a sikeres járványügyi védekezésnek köszönhetően Magyarország 1,5-2 hónappal hamarabb nyit, mint az uniós országok. "Ez 1 százalékponttal nagyobb növekedési többletet ad Magyarországnak" - hangoztatta.

"A költségvetés is jelenti a növekedés forrását" - ismertette a közgazdász. "A második negyedévben jóval 10% feletti növekedést fogunk látni, ezért mondhatjuk azt, hogy a harmadik negyedévre visszatérhetünk a 2019 évi teljesítményünkhöz" - tette hozzá.

Orbán Viktor bejelentéséről itt írtunk, és készítettünk gyors értékelést is.

Jön az olcsó forrás a vállalatoknak

Arról is beszélt, hogy fontos, hogy a beruházásvezérelt növekedés fennmaradjon, vagyis a beruházási ráta 25% felett legyen. Ez azt jelenti, hogy a beruházások összértéke a GDP-hez mérten 25% felett legyen - részletezte. Ez érinti a háztartásokat (például új lakások vétele, építése), a vállalatokat és az állami szektort is - folytatta.

Amikor újranyitunk és az újraindítás megkezdődik, akkor a vállalkozók is újragondolják a jövőjüket, most nézik meg ,hogy a következő években mit akarnak bővíteni. Ehhez adunk vissza nem térítendő és visszatérítendő forrásokat, ez utóbbiak a hitelek. Olcsóbb hiteleket jelent ez a gazdaságban - részletezte az újabb gazdaságösztönző eszközt.

Egy sikeres programra alapoztunk, a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésére, a Széchenyi Kártya Programokra. Ezeket kellett újraszabni - idézte fel a másik délelőtti bejelentést.

Azt is kifejtette, hogy akkor költjük el jól az adóforintokat állami beruházásokra, ha 1 elköltött forint több mint 1 forintot hoz a gazdaságba, tehát nemcsak önmagát termeli ki, hanem többet. Ha az állam beruház, például autópályát, hidat, vasutat épít, azt magánvállalkozókkal végezteti el, ezek a beruházások megjelennek a magánszektorban is - magyarázta.

Szerinte a munkaerőpiacunk nagyon erős, a vállalatok megtartották a foglalkoztatottakat. Az állam programjai következtében a cégek megtartották a dolgozókat, nem bocsátottak el embereket. Ezért lehet nagyon gyors a foglalkoztatás visszaépülése, de nem is 4,6 millió foglalkoztatott a cél, hanem e feletti értékek, kétszer 50 ezer új munkahely teremtése - vázolta a terveket. Kicsit közelebb kell kerülnünk a teljes foglalkoztatáshoz, magyarul mindenki, aki akar, tudjon is dolgozni - mondta.

Moratórium: marad szeptember végéig

Jelen pillanatban egy nagyon komoly szakmai vita folyik a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség bevonásával a moratórium jövőjéről - ismerte el Nagy Márton. Ezért szeptember végéig meghosszabbítja a kormány a moratóriumot a jelenlegi formájában. Addig lehetőség lesz arra, hogy gondolkodjunk, október elejétől hogyan folytatódjon ez a moratórium - fogalmazott Nagy Márton. Vannak kispénzű emberek, őket is védeni kell - jegyezte meg.

Minimálbér

A 200 ezres minimálbér 18%-kal magasabb a mostani szintnél. Nagyon jó lenne, ha ez az emelés egy lépésben megvalósulna, de figyelembe kell venni, hogy a vállalkozások hogyan gazdálkodják ki - válaszolta Nagy Márton egy másik kérdésre. Nem jó, ha a vállalkozó emiatt tönkre menne, mert akkor elbocsátja az alkalmazottait - érzékeltette.

"Ezért szokták azt mondani, hogy amikor a bértárgyalások folynak minden év elején, akkor a munkavállalók és a munkáltatók együtt egyeznek meg az adott évi bérnövekedésről és a minimálbér összegéről" - jelezte.

"Ha meg tudnak egyezni 200 ezer forintos minimálbérről a jövő év elején, akkor mindenki nagyon fog örülni, de ha ez csak két lépésben valósul meg, lényegében 2023 elejére, akkor az is egy nagy sikernek tekinthető" - magyarázta.

Óvatosabb hiánycsökkentés

"A gazdaság újraindítása elsőbbséget élvez, ezért óvatosan kell csökkenteni a költségvetési hiányt.

Ha hamarabb tesszük meg a hiány csökkentését, akkor törékennyé tesszük a gazdaság visszaépítését

- húzta alá, megismételve Varga Mihály pénzügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját, ami szembe megy Matolcsy György jegybankelnök javaslatával.


Forrás: portfolio.hu
Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére