Már látható a nyomvonala a séi bicikliút még hiányzó, de már épülő szakaszának

• 2020. július 11., szombat •
Az érintett területen már megtörtént a növényzet eltávolítása, majd azt követően leterítették az új bicikliút alapjául szolgáló kavicsos réteget.

Már látható a nyomvonala a séi bicikliút még hiányzó, de már épülő szakaszának

- Oly sok viszály után végre elindulhatott a Dolgozók úti és a séi kerékpárút összeköttetésének megépítése a közbeszerzést elnyerő Alpok Terra Kft-nek köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy Bucsutól indulva Dozmaton, Toronyon és Sé községen keresztül Szombathelyig kerékpárúton lehet majd közlekedni, aminek

óriási jelentősége van az egészség és a biztonság szempontjából,

hiszen a bringások a közúttól elválasztott bicikliúton tudnak majd közlekedni - hangsúlyozta a terület bejárásakor Hende Csaba, Szombathely és térségének országgyűlési képviselője.

- Hosszú évek óta óhajtották már a séiek ezt az utat, aminek megépítése végre elkezdődött. A folyamat elindulásához Hende Csaba alelnök úr közbenjárása is kellett. Örömmel látom, hogy már túl vagyunk az első kapavágásokon, nagy jelentőséggel bír majd ez a fejlesztés, hiszen az 1400 főt számláló településünk lakói már nagyobb biztonsággal elengedhetik bringán felügyelet nélkül a gyermekeiket Szombathelyig. Ez a szakasz ugyanis rendkívül nagy forgalmat bonyolít le naponta, ami azt jelenti, hogy vetekszik az M3-as bevezető szakaszával. Még pontosabban kifejezve ez annyit tesz - mérések alapján -, hogy a napi átmenő forgalom mintegy 6000 gépjárművet tesz ki. Ez bár hihetetlenül hangozhat, de így van, ezek mért adatok - szögezte le Nagy Róbert polgármester.  

A rengeteg viszontagság ellenére végre elhárult minden akadály a kerékpárút megépítése elől, amely mintegy 73 millió forintból valósul meg a megyei Területi Operatív Program keretében. A szakemberek az irtási munkálatokat már el is végezték, ezt követően jövő héten kezdődhet a tényleges építés - erről számolt be a kivitelező Alpok Terra Kft. ügyvezetője, Koroknai Róbert Hend Csaba országgyűlési képviselőnek és Nagy Róbert polgármesternek. A bicikliút hiányzó szakaszának kivitelezésével jövő év áprilisáig kell végezniük a szakembereknek, ám Koroknai Róbert elmondása szerint még az idén befejezik a munkálatokat.

Az eseményen ismét szóba került az óvodafejlesztés kérdése. A polgármester szerint ez lesz a következő álom, aminek meg kell valósulnia. Ennek kialakításán jelenleg is dolgoznak a település vezetői.

Jelenleg 50 óvodáskorú gyermek él a faluban, de intézmény híján a szülők Séből Szombathelyre hordják gyermekeiket.

A 400 négyzetméternyi összterületű óvoda tervei, helyszínrajzai ugyan elkészültek, a költségek azonban túl magasak, ezeken mindenképpen faragni kell. Hende Csaba érdeklődésére a polgármester elmondta, hogy az 50 óvodáskorú gyermekből 40 van Sébe bejelentve, felnőttek vonatkozásában pedig az összlakosság közel 10 százalékának szerepel a lakcímkártyáján Szombathely, Sé helyett, mivel a városi kiváltságokat meg akarták tartani. Márpedig ha a falu elérné az 1500 lélekszámot, akkor már másik kategóriába kerülne a pénzügyi támogatások tekintetében, éppen ezért arra próbálják ösztönözni a séi lakosokat, akik nem séi lakcímmel rendelkeznek, hogy jelentkezzenek át.      
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére