Mákos falu és a 800 éves község is a nyertesek között

hv • 2022. május 11., szerda •
Sok sikeres vasi pályázó volt a Hungarikum 2022-n: 3,5 millió forintot kapott többek között Ják önkormányzata a "jáki pékség mint hagyomány" projektjére, valamint Csempeszkopács a népszerű középkori vásárának megrendezésére, de egyéb kezdeményezéseket is díjaztak.
Mákos falu és a 800 éves község is a nyertesek között

A győrvári Kuruc Fesztivál 2,4 millió, míg a nagyrákosi XXI. Völgyhídi vásár 3,3 millió forintos támogatásban részesül idén. Az őrségi Szőce a település mákos értékeinek bemutatására 2,6 millió forintot kap.

Az idén 800 éves horvát ajkú Szentpéterfa 2,8 millió forinttal számolhat ünnepi rendezvényeinek megtartásához. Rajtuk kívül még több mint 30 vasi pályázó nyert.

Skrapitsné Jurasits Ágnes, Szentpéterfa polgármestere örömmel fogadta a döntést.

- Falunk első írásos említése 1221-ből való, tehát 800 éves a település. Múltunk előtt fogunk egy egyhetes, nagyszabású ünnepségsorozattal tisztelegni. A június 24. és 29. közötti héten kiállítást rendezünk, de a programok között szerepel a Szentpéterfáról elszármazott művészek estje és a 70 éves néptánccsoport ünnepi műsora. A községünk történetét bemutató kiadvány is megjelenik az ünnepi alkalomra, úgyhogy az elnyert 2,8 millió forint jó helyre kerül, ezúton is köszönet érte.

Tornyos Ottóné, Szőce első embere is örült a győztes pályázatnak. 

- 2,6 millió forintot nyertünk mákos értékeink bemutatására. Hogy ez mit takar? Valamikor mákos falunak hívtak minket, joggal, hiszen az 1950-60-as években szinte minden háztartásban termesztettek Szőcén mákot. Pár éve már rendeztünk „Mákszemnyi örökség” címmel értéknapot is a faluban. Most – a pályázat segítségével is - egyrészt újraélesztjük a hagyományt, másrészt szeretnénk felhívni a figyelmet a mák jótékony, egészségmegőrzést segítő gyógyhatásaira.

Az idei Hungarikum 2022 pályázaton 391 pályázó összesen 930 millió forintnyi támogatásban részesült három területen

– közölte V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa keddi sajtótájékoztatóján. Az első célterületen nyomtatott kiadványok, honlapok, filmek készítésére, bemutatóterekre, rendezvényekre kaphattak 1-4 millió forint támogatást önkormányzatok és nonprofit szervezetek. A második területtel megyei önkormányzatokat és a külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezeteket szólították meg. A minisztérium emellett a Kárpát-medencei hagyományos viseletek megújítására, legalább három elemből álló kollekciók készítésére is nyújt támogatást. V. Németh Zsolt elmondta, hogy a pályázatokkal a tárca célja felhívni a figyelmet a hazai természeti értékekre, a történelmi eseményekre és a hagyományok szépségére, ugyanakkor a helyi identitást és az önazonosságot is erősítik a támogatott programok.

közösség

további frisss

lap tetejére