Magyarországon is elérhető lesz az SMA-ban szenvedő betegeknek készült gyógyszer

• 2021. április 16., péntek •
Áprilistól elérhetővé válik Magyarországon a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer. A rendkívül drága készítmény alkalmazására eddig szinte csak közösségi adakozással nyílt lehetőség.
Magyarországon is elérhető lesz az SMA-ban szenvedő betegeknek készült gyógyszer

Idén áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhetővé válik hazánkban a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer - írja közösségi oldalán Kásler Miklós. A miniszter szerint ezzel az SMA-ban szenvedő magyar betegek számára kulcsfontosságú megállapodás született.

A rendkívül drága készítmény alkalmazására korábban szinte kizárólag közösségi adakozással nyílt lehetőség Magyarországon. 

Ilyen módon viszont, az érintett kisgyermekekért formálódott összefogás erejét mutató, felemelő és megható történeteket ismerhettünk meg az utóbbi években – írta a miniszter, utalva többek között az izomsorvadásban szenvedő kisfiú, Zente esetére, akinek kezelésére 700 millió forintnyi adomány gyűlt össze néhány nap alatt.

Kásler Miklós azt is hangsúlyozta, hogy az új megállapodás értelmében a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő honfitársaink már hamarabb és könnyebben juthatnak majd hozzá a nélkülözhetetlen kezelésükhöz.


Forrás: origo.hu
Kép: facebook

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére