Magyarországon adták be a legtöbb harmadik oltást az EU-ban

• 2021. december 01., szerda •
Közzétette a kormány hivatalos tájékoztató oldala a koronavírus-járványra vonatkozó legfrissebb adatokat. A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a harmadik vakcina felvételében azonban Európán belül vezet Magyarország.
Magyarországon adták be a legtöbb harmadik oltást az EU-ban

Az oldal azt írja, hogy a beoltottak száma 6 132 549 fő, közülük 5 847 405 fő már a második oltását is megkapta, 

2 559 096 FŐ PEDIG MÁR A HARMADIK OLTÁST IS FELVETTE. 

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a hétfői adatai alapján Európán belül Magyarországon a legmagasabb (26,11 százalék) a harmadik oltást felvett állampolgárok aránya. Utánunk Málta (22,72 százalék) és Ausztria (20,87 százalék) következik a rangsorban.

11 152 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 114 260 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 192 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 34 713 főre emelkedett. 

A GYÓGYULTAK SZÁMA FOLYAMATOSAN NŐ, JELENLEG 891 691 FŐ, AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA PEDIG 187 856 FŐRE EMELKEDETT. 

7546 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 562-en vannak lélegeztetőgépen. 

AZ OLTÁSI AKCIÓBAN EDDIG ÖSSZESEN 886 EZREN VETTEK FEL OLTÁST, KÖZÜLÜK 725 EZREN MÁR A MEGERŐSÍTŐ HARMADIK OLTÁST VETTÉK FEL, ÉS 108 EZER EDDIG OLTATLAN EMBER IS ÚGY DÖNTÖTT, HOGY FELVESZI AZ ELSŐ OLTÁSÁT. 

A sikerre való tekintettel a kormány meghosszabbította az Oltási akciót, így december 5. vasárnapig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

A kórházak ezen a héten is megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő harmadik oltásra. 

AZ OLTATLANOK ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ NÉLKÜL IS ÉRKEZHETNEK AZ OLTÓPONTRA, EZ ESETBEN REGISZTRÁCIÓJUKAT A HELYSZÍNEN VÉGZIK EL. 

Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti a várakozást. A megerősítő harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. 

A MEGERŐSÍTŐ OLTÁS ISMÉT 80-90 SZÁZALÉKRA KÉPES EMELNI A VÉDETTSÉGET. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt hét csütörtökön engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Magyarország készen áll ennek a megszervezésére is, a kormány le is kötött további gyermekek oltására való Pfizer-vakcinákat, az első szállítmány várhatóan decemberben érkezik.

Új szabályok

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. 

A BELTÉRI KULTURÁLIS ÉS EGYÉB RENDEZVÉNYEKEN, AZ EDZŐTERMEKBEN, AZ USZODÁKBAN, A FÜRDŐKBEN, VALAMINT A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEKBEN PEDIG AZ OTT DOLGOZÓKNAK KÖTELEZŐ A MASZKHASZNÁLAT. 

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele. 

AZ ÁTOLTOTTSÁG NÖVELÉSE ÉRDEKÉBEN A MUNKÁLTATÓK ELŐÍRHATJÁK AZ OLTÁS FELVÉTELÉT DOLGOZÓIKNAK. 

Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.


Koronavírus elleni oltóanyagok beadására kijelölt oltópontok helyét jelző feliratok a Bács-Kiskun Megyei Oktatókorházban 2021. november 30-án
FORRÁS: MTI/BÚS CSABA

A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a  www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is. 

Forrás: origo.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére