Magyarországnak van elegendő vize

origo.hu • 2022. július 03., vasárnap •
Magyarországnak van elegendő vize, de nem mindegy, hogy a vízkészlettel hogyan bánunk - emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este egy győri ünnepségen. Közben Solymáron is újra van víz.
Magyarországnak van elegendő vize

A tárcavezető az Insula Magna programot, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium szerkezetét (TIM) bemutató előadásában kiemelte:

A SZENTENDRÉN ÉS SOLYMÁRON KIALAKULT VÍZELLÁTÁSI GONDOKAT TECHNOLÓGIAI PROBLÉMA OKOZZA, NEM AZ, HOGY NINCS ELÉG VÍZ.

Közben szombat reggel Solymár minden részén volt és jelenleg is van víz - jelentette be Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője a településen tartott sajtótájékoztatóján.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN ELHANGZOTTAKBÓL KIDERÜL, HOGY  A PROBLÉMÁT A SZAKEMBEREK SZERINT NEM A VÍZHIÁNY OKOZTA, HANEM A MEGNÖVEKEDETT FOGYASZTÁS, AMI MIATT A HÁLÓZAT NEM TUDTA A VIZET A MEGFELELŐ RITMUSBAN UTÁNTÖLTENI A TÁROZÓBA.

A problémát négy vízszállító autóval kezelték, ezek közül kettőt a szolgáltató, kettőt a Magyar Honvédség biztosított. A vízszállítók - amelyek éjjel-nappal dolgoznak - egy óra alatt 32 köbméternyi vizet tudnak a tározóba vinni. További különböző műveleteket hajtottak végre, hogy újra legyen megfelelő mennyiségű víz a községben.

Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy mivel a nehéz helyzet nem múlt el Solymáron, nem tudja azt megígérni, hogy a vízellátás folyamatos lesz a településen. A cél a probléma tartós kezelése, a legfontosabb, hogy ne fordulhasson elő, hogy napokig nem jut valaki vízhez. 

EZT EGY 500 MILLIÓS BERUHÁZÁS SEGÍTENÉ ELŐ (EGY PLUSZ VEZETÉK KIÉPÍTÉSE) AMI AKÁR AKÁR A JÖVŐ NYÁRIG ELKÉSZÜLHETNE.

A középtávú megoldás pedig az egész térség vízhálózatának és kapacitásának a rendezése lenne, ami 16 milliárd forintba kerülne - fűzte hozzá az országgyűlési képviselő. A forrás rendelkezésre áll, folynak az ezzel kapcsoaltos tárgyalások.

Az államtitkár arra kérte a vízkorlátozással érintett települések lakosait, hogy csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet. Ezek a települések: Solymár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár,Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Pilisszentiván és Csobánka.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére