Magyarországba egy pillanat alatt mindenki beleszeret

origo.hu • 2023. március 19., vasárnap •
Erzsébet királynő szerepét játssza Bordán Lili a Hadik című filmben, amelyet most mutattak be, és a legendás huszár, Hadik András életéről szól. A címszereplő Trill Zsolt. Az egyik főszereplő pedig Bordán Lili, amerikai színésznő, rendező, producer.
Magyarországba egy pillanat alatt mindenki beleszeret

Édesanyja az ismert magyar színésznő, Bordán Irén - írja az origo.hu az interjúban. Amerikában született, ott nőtt fel, ott járt iskolába, és az Egyesült Államokban végezte az egyetemet is – mégis csodálatosan beszél magyarul. Bordán Lili úgy fogalmazott: szüleinek és neki is fontos volt, hogy tökéletesen beszélje a magyar nyelvet, ismerje a magyar kultúrát és történelmet. A Hadik című film forgatása előtt történészek segítettek neki felkészülni Erzsébet királynő szerepére, de tanulmányozta a történelmi kort is. Interjú Bordán Lilivel a Hadik című film kulisszatitkairól, az amerikai karrierjéről, Magyarország varázsáról, és arról, hogy Magyarországon vagy Amerikában érzi magát otthon. (Vági Barbara még a forgatás idején beszélgetett a színésznővel.)

A legendás Hadik András huszár, majd később híres hadvezér életéről készül egy film Hadik címmel - ön is játszik a filmben. Melyik szerepet alakítja?

Valóban, két hete érkeztem haza az Egyesült Államokból, és a következő héten már forgattam is a filmben. Még hátravan néhány akciójelenet, majd a plakátfotózás következik, utána néhány interjú, és megyek vissza. Erzsébet királynő szerepét játszom - ő II. (Nagy) Frigyes porosz király felesége volt. 1757-ben járunk. Ez az a híres történet, amikor Hadik András bevette Berlint alig ötezer katonával - ami akkor is nagyon kevésnek számított. A porosz uralkodó ekkor nem volt Berlinben, távolról irányította a haderőit. A huszárok meglepetésszerűen jelentek meg a városkapunál, és betörték azt - a porosz őrség elmenekült. Ez csoda volt. Frigyes feleségének, Erzsébetnek kellett kitalálnia, hogy mit lépjen Hadik támadására. Végül fizettek Hadiknak egy óriási összeget. A pénz egy részét Hadik a katonái között osztotta szét. Berlint megkímélte, csak néhány porosz zászlót vitt el, és két tucat női kesztyűt, amit később Mária Teréziának ajándékozott. Lényegében erről szól az én jelenetem, Erzsébet királynő ekkor találkozik Hadik Andrással a filmben. Nem az a cél, hogy történelmileg tűpontos legyen a jelenet - még az is lehet, hogy nem találkozott Erzsébet Hadikkal -, de a drámát ezzel a jelenettel erősítette a forgatókönyv írója.

Hogyan készült Erzsébet szerepére?

Erzsébetről nem sok információ maradt fenn, de férjéről, Nagy Frigyesről rengeteg történelmi tényt lehet olvasni. Rajta keresztül próbáltam megfejteni, hogy milyen személyiség lehetett Erzsébet.

VÉGTELENÜL ÖRÜLTEM, HOGY SZIKORA JÁNOS RÁM OSZTOTTA EZT A SZEREPET, EZT A NAGY FELADATOT. HISZEN KIRÁLYNŐT ALAKÍTOK, EGY LÉTEZŐ SZEMÉLYT, ÉS EZ MÉG NAGYOBB KIHÍVÁS, ÓRIÁSI FELELŐSSÉG SZÁMOMRA, MÉG ALAPOSABB FELKÉSZÜLÉST IGÉNYEL.

Erzsébet különös életet élt. Férje - akihez tizenévesen ment hozzá - ugyanis nem a nőkhöz vonzódott. Talán éppen ezért lényeges momentum, amikor találkozik Hadikkal – rendkívül izgalmas, hogyan viszonyul Erzsébet ehhez a magyar, férfias huszárhoz, akit Trill Zsolt, a Nemzeti Színház vezető színésze alakít. Erzsébet és Hadik között mindenképpen kialakul valamiféle különös érzelem. Ahhoz, hogy ezt hitelesen eljátsszam, fontos volt megismerni a királynő személyes történetét. Ez a nő tizenéves kislányból lett hirtelen királynő, és a kettő között ingadozik - ettől szörnyen ideges. Ez elképesztően érdekessé teszi a karakterét. Hihetetlenül intelligens nő volt - könyveket írt, francia nyelvről fordított, és nem egyszer mentette meg a palotát. A korszakot is külön tanulmányoztam. Egy történész barátnőm, és Hevér Zoltán, a produkció történésze is segített a felkészülésben.

Ilyenkor, amikor készül egy magyar forgatásra, szerepre, a szöveget elküldik Amerikába, és már ott elkezdi tanulni?

Már tavaly tavasszal kiválasztottak erre a szerepre, azóta megvan a szöveg, természetesen. Júniusban hívtak vissza, akkor találkoztam először Szikora János rendezővel. Abban az időben forgattam egyébként éppen Magyarországon egy amerikai sorozatot, az FBI Internationalt. A forgatás után még itt maradtam néhány hetet, közben Cannes-ban is voltunk egy kisfilmmel, amit én rendeztem, majd nyár végén volt a Hadik első olvasópróbája. Akkor ismerkedtem meg a film többi szereplőjével. De lényegében már tavasztól ért bennem a szerep, velem volt a karakter, hiszen régóta tudtam, hogy Erzsébetet játszom majd.

Hadik András szerepét Trill Zsolt játssza - és ahogy említette, az egyik jelenetben találkozik Erzsébet királynő Hadikkal. Milyen volt Trill Zsolttal a forgatás?

TRILL ZSOLT KIVÉTELES TEHETSÉGŰ SZÍNÉSZ. HÚSZÉVESEN LÁTTAM ELŐSZÖR SZENTENDRÉN EGY DARABBAN, ÉS MÁR AKKOR IS AZT MONDTAM, HOGY ENNEK A FÉRFINEK ELKÉPESZTŐ KISUGÁRZÁSA VAN.

MOST, HOGY EGYÜTT JÁTSSZUNK - ÉS MÁR VÁRTAM A TALÁLKOZÁST -, LÁTOM, HOGY MINDEMELLETT HIHETETLENÜL SZERÉNY, JÓ MODORÚ, ALÁZATOS EMBER, CSODÁLATOS SZEMÉLYISÉG.

Én ugyan csak néhány napot töltök a stábbal, de mindenki azt mondja: Zsolt a lelke a produkciónak. Ők valóban háborút vívnak a forgatások alatt: kint vannak a mínusz tíz fokban, éjjel, vizes ruhában, lovon. Úgy látom, hogy Zsolt mindenkinek szórja az energiáit.

Ön rengeteg amerikai produkcióban játszott, a legnagyobb rendezőkkel és színészekkel forgatott. A Hadik című film forgatása mennyiben más, mint az amerikai produkciók atmoszférája?

A film egy külön nyelv. Ha egy film sikeres egy országban, az másik országban is hasonló sikereket érhet el, mert a film nyelvét mindenki érti. A Hadik című film forgatása nem különbözik egy hasonló színvonalú amerikai film forgatásától.

AZT BIZTOS, HOGY A HADIK ALKOTÓI NAGYON MAGASRA TETTÉK A LÉCET.

Dolgozott Ridley Scott-tal, az egyik legnagyobb brit-amerikai filmrendezővel is. Milyen volt például vele a munka?

Vele éppen Magyarországon forgattuk a Mentőexpedíció című filmet. Nála tapasztaltam meg, ami véleményem szerint a rendező egyik legfontosabb feladata; nyugodt környezetet teremteni.

EGY NAP NYOLC ÓRÁN ÁT FORGATTUNK, LASSÚ, NYUGODT TEMPÓBAN, ÉS MÉGIS HALADTUNK.

Senkiben sem volt stressz. Ridley mindig a monitorok mögött ült, és walkie talkie-n keresztül kommunikáltunk. Előtte ugyanezt a nyugalmat éreztem Spielbergnél is. A nagyon nagy rendezőknél a színész úszik, lebeg, az atmoszféra békés és nyugodt. Képes a színész elengedni a testét, az arcát, és sokkal könnyebben lép bele a szerepbe. A stresszes helyzet mindig egy pluszmunkát igényel a színésztől. Először saját magát kell nyugtatnia, és utána megformálnia a karaktert.

EGYÉBKÉNT A HADIKNÁL PONTOSAN UGYANEZT ÉREZTEM: ITT IS VÉGTELEN NYUGALOMMAL ZAJLIK A FORGATÁS.

Ez például hasonlít ahhoz, amikor a legnagyobb rendezőkkel dolgoztam.

Tudom, hogy még nagyon korai a kérdés, hiszen a forgatás még zajlik, de hogy érzi: ha a Hadikot bemutatnák külföldön, sikeres lehet?

Ezt még ilyenkor valóban nehéz megmondani, de azt látom, hogy nagyon profi a stáb, a színészek és a rendezés. Kalandfilm lesz, tele humorral, de súlya is van. Hogy végül milyen lesz a film, az még nagyon sok mindenen múlik.

Volt, hogy a jelenet felvétele közben elnevették magukat Trill Zsolttal?

Ó, persze. Ráadásul Zsolt nemcsak egészen rendkívüli színész, hanem különleges ember is. Vannak színészek, akik úgy gondolják, hogy ha nem forog a kamera, akkor is színészkedni kell. Zsolt nem ilyen. Belőle árad a természetesség és a humor.

Amerikában született, ott élt, tanult, mégis csodálatosan beszél magyarul. Ez fontos volt önnek, hogy tökéletesen beszélje a magyar nyelvet?

Valóban, Amerikában születtem, ott nőttem fel, ott jártam iskolába, és természetesen anyanyelvi szinten beszélek angolul. De a szüleimnek nagyon fontos volt, hogy jól beszéljek magyarul, ismerjem a magyar kultúrát és a történelmet. Ezenkívül minden nyáron hazajöttünk a nagymamámhoz Felsőörsre. A szomszédban élt egy tanárnő. Ebéd után szinte minden nap átmentem hozzá. Ő verseket, magyar dalokat tanított nekem, és segített az írásban, olvasásban is. Hálás vagyok a szüleimnek, a nagymamámnak és a tanárnőnek, hogy figyeltek erre. Amikor Amerikában befejeztem az egyetemet, ahol történelmet és színházművészetet tanultam, hazajöttem, és itthon, Magyarországon színészként dolgoztam.

NAGYON SOKAT ADOTT NEKEM EZ AZ ORSZÁG.

Pont akkor jöttem haza, amikor egyre több amerikai filmet kezdtek Magyarországon forgatni. Kevés magyar színész beszél anyanyelvi szinten angolul, így sok lehetőséget kaptam ezekben a produkciókban. Akkor még nem tudtam, hogy meddig maradok Magyarországon, de nagyon jól éreztem magam. Tetszett a magyar színház, szerettem, hogy a magyarok mennyire büszkék a színházukra. Több társulattal játszottam Budapesten, és jártuk az országot is, többek között 1956-os vagy 1848-as műsorokat adtunk elő. Ezeken keresztül még alaposabban megismertem a magyar történelmet. Persze, voltak olyan pillanatok, amikor megszólaltam, és egyértelművé vált, hogy nem itt nőttem fel.

Mondana példát, hogy mik voltak ezek?

Például egy alkalommal szóba került a Macskafogó, és én rákérdeztem, hogy az mi? Amerikában nem ismertük ezt a rajzfilmet, természetesen, nem tudtam, hogy miről van szó. Vagy a nagymamám fahéj helyett cimetet mondott; én ezt tanultam meg tőle, és így is mondtam sokáig.

De azóta látta a Macskafogót?

Persze, és tényleg nagyon jó film.

Később visszatért Amerikába, és számtalan produkcióba hívták. A magyar gyökereit akkor is őrizte?

Ez végtelenül érdekes, mert valahogy úgy alakult, hogy nagyon sokszor hívnak amerikai filmbe játszani, és európai karaktert kell megformálnom. Nem tudom, talán az energiáim vagy az arcvonásom „európaibb", mint az amerikai színészeké...

AZ IDÉN NYÁRON, AMIKOR AZ AMERIKAI SOROZATOT - AZ FBI INTERNATIONALT - FORGATTAM ITT BUDAPESTEN, AZ ELSŐ RÉSZBEN ÉN VAGYOK AZ EGYIK FŐSZEREPLŐ.

EGY MAGYAR NŐT JÁTSZOM, AKINEK ELRABOLJÁK A GYEREKÉT.

Még énekelnem is kellett benne magyarul: "Leszállt a csendes éj, alszik a város..." Megható volt számomra ez a dal, mert sokszor énekelte nekem az édesapám, amikor kicsi voltam. Ráadásul a budai várban forgattuk a jeleneteket, a Halászbástyánál, és nagyon büszke voltam erre a gyönyörű városra.

Ön találta ki, hogy éppen ezt a dalt énekli a filmben?

Nem, hanem a forgatókönyvben volt benne. Senki nem tudta, hogy én belül mit érzek, hogy gyerekkori emlékek fűznek ehhez a dalhoz. Ahogy telnek az évek, egyre több ilyen furcsaság történik az életemben.

Az elmúlt években egyre több amerikai filmet forgatnak Magyarországon. Hogyan látja, miért választják éppen ezt az országot a film alkotói?

FANTASZTIKUS, VILÁGSZÍNVONALÚ STÚDIÓK ÉPÜLTEK ITTHON, ÉS NAGYON JÓL KÉPZETTEK A MAGYAR FILMES SZAKEMBEREK.

A magyarok a legjobbat akarják nyújtani. Óriási bennük az akarat, hogy megfeleljenek a színvonalnak. Talán bizonyítani akarnak, minden egyes alkalommal. Pedig tényleg hihetetlenül profik a magyar filmesek. Az amerikai munkáim során mindig azt hallottam vissza, hogy valóban szeretnek ide járni, soha nem csalódtak, mindig a legkiválóbb magyar szakemberekkel dolgoztak.

Az édesanyja a legendás magyar színésznő, Bordán Irén. Sokat tanult tőle?

Édesanyám igazi példakép a mai napig. Nemcsak mint színész, hanem mint ember is.

HA A SZÍNÉSZETÉT FIGYELEM, MINDIG CSODÁLOM, HOGY NEKI OLYAN KÖNNYEN, TERMÉSZETESEN JÖNNEK A SZEREPEK.

Minden darabját megnéztem. Most egy ideje nem játszik színházban, mert Amerikában forgatott. Nálunk lakott abban az időben, és folyamatosan figyeltem a felkészülését. Végtelen tiszteletet és csodálatot éreztem iránta. Elképesztően felkészült. Van benne egy kicsi drukk, de épp csak annyi, ami továbblendíti.

NAGYON TERMÉSZETES A JÁTÉKA, ÉS NAGYON JÓ LÉGKÖRT TEREMT MAGA KÖRÜL.

Nemrég forgatott azzal a stábbal, amellyel én is dolgoztam az FBI Internationalben, és minden főszereplő írt nekem a munka után, hogy "édesanyád egy legenda." Pedig ők nem tudhatják, hogy Magyarországon tényleg legenda, de ott, Amerikában a filmesek ezt azonnal érezték.

Ő is figyeli az ön szerepeit?

Persze, a castingjainkat megosztjuk egymással. Édesanyám teljes őszinteséggel elmondja a véleményét. De már nem is nagyon kell megszólalnia, látom rajta, ha valami egy kicsit nem tetszik neki. Ha pedig jónak látja, akkor nagyon örül.

Most a Hadik forgatására érkezett Magyarországra, de Amerikában élt már New Yorkban, Los Angelesben és számos más városban. Most hol él?

Jelenleg New Yorkban élek a férjemmel és a kislányommal, aki másfél éves. Szeptemberben kezdte a bölcsődét, egyelőre heti két alkalommal visszük. Újra elkezdtem dolgozni.

KORÁBBAN RENDEZTEM EGY KISFILMET, AMELYNEK CÍME: ONE NIGHT ONLY.

Már több rangos filmfesztiválon bemutatták, márciusban pedig New Jersey legnagyobb filmes mustráján vetítik majd. Amerikában élő magyarokról szól a film, és mivel New Jersey-ben sok magyar él, remélem, eljönnek és megnézik majd az alkotást. Ezenkívül forgattam nemrég Guatemalában egy filmet - ebben színészként vettem részt -, de szerepeltem egy moldovai rendezőnő filmjében, és egy Netflix-sorozatban is volt vendégszerepem.

Tervezi, hogy ismét rendez majd?

Igen, egészen biztosan, ugyanis a rendezés a kreatív énemből fakad.

A KÖVETKEZŐ FILM, AMIT MEG SZERETNÉK RENDEZNI, AZ ANYASÁGRÓL SZÓL MAJD, AMI MEGHATÁROZÓ VOLT AZ ÉLETEMBEN.

Amint megszületett a kislányom, fejre állt a világ - a lehető legjobb értelemben. Mindenről, amit addig fontosnak tartottam, kiderült, hogy egyáltalán nem lényeges.

Visszatérve a Hadikra: álmodik a filmről, a forgatásokról?

Ez érdekes kérdés... néha szoktam. Általában sok mindenről álmodom, de amikor felébredek, többnyire nem emlékszem az álmaimra. Mostantól jobban oda fogok figyelni.

Ha mégis emlékszik egyik-másikra, azt tudja, hogy milyen nyelven álmodik?

Nem tudom...

Hogy érzi: ha Magyarországon van, itthon van, vagy Amerika az otthon?

Ezt sem tudom megmondani. Úgy érzem, hogy mind a kettő az otthonom. Édesanyám és édesapám Magyarországon él, hazajárok hozzájuk. De a férjemmel és a gyerekemmel Amerikában vagyok otthon. Bár az is igaz, hogy a férjem sokkal több időt szeretne Magyarországon tölteni. Nagyon megszerette.

DE MINDEN AMERIKAI, AKI JÁRT VALAHA MAGYARORSZÁGON, AZT MONDJA: IMÁDJA EZT AZ ORSZÁGOT, ÉS VISSZA AKAR JÖNNI.

Én értem, hogy miért. Tudom, hogy mi a varázsa ennek az országnak. Izgalmas a kultúrája, az építészete, a történelme. Egészen egyedülálló ország. Magyarországba mindenki pillanatok alatt beleszeret. 

Képek: Takács Gergely, Talán Csaba

közösség

további frisss

lap tetejére