"Magyarország nem volt, hanem lesz!"

sd • 2020. június 05., péntek •
"Lesz magyar újjászületés, lesz magyar összetartozás, él nemzet e hazán ma, holnap, és holnap után is" - idézte fel Széchenyi István szavait Hende Csaba csütörtökön a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából rendezett eseményen a Dobó SE bázisán.
Magyarország nem volt, hanem lesz!

A Dobó SE vezetősége fontosnak érezte, hogy a gyásznapon hitet tegyen a magyarság összetartozása mellett. Horváth Vilmos egyesületi elnök az esemény elején emlékeztetett: több egykori magyarlakta településnek ma már idegen neve van, de tudjuk és nem felejtjük, hogy például Oberwartot eredetileg Felsőőrnek, Oberpullendorfot pedig Felsőpulyának hívták. Az elcsatolt települések között azonban voltak olyanok is, amelyek nem fogadták el, hogy kiszakítsák őket a magyar anyaföldből. Horváth Vilmos felvetette többek között azt is, ha például Kőszeg vagy Szentgotthárd nem tartozna Magyarországhoz, kevesebbek lettünk volna egy Lóránt Gyulával, aki az Aranycsapat tagja volt, vagy éppen egy olimpiai arannyal Pars Krisztián révén, aki Szentgotthárdon látta meg a napvilágot.  

A Dobó SE elnökének köszöntőjét követően Hende Csaba félárbocra engedte a magyar nemzeti zászlót.

- Azért jöttem, hogy fejet hajtsak előttetek, és az előtt, amit képviseltek, amit a ti munkátok most már nemzedékek óta jelent. Miként Trianon összekapcsolja múltunkat a jelenünkkel, úgy van jelen most itt is a múlt Németh Zsolt, a jelen Pars Krisztián, valamint a jövő Gyurátz Réka és Halász Bence személyében. Németh Pál, a dobópápa szobra előtt állunk, akinek a misszióját, küldetését a fiai viszik tovább, akik rendkívüli versenyzőket neveltek. Ezzel kapcsolatban nemrég kaptam egy örömteli hírt, miszerint Pars Krisztián a mai napon megdobta a 75 métert, ami reményt ad arra, hogy az egy évvel elhalasztott tokiói olimpián meg tudja ismételni 2012-es londoni teljesítményét, adja isten, hogy így legyen! - fogalmazott köszöntőjében Szombathely országgyűlési képviselője.

Hende Csaba Illyés Gyulát idézte, aki szerint magyar az, akinek fáj Trianon. Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke ehhez még hozzátette: az is magyar, akinek gombóc van a torkában, lúdbőrzik a keze, és talán még a könny is megjelenik a szeme sarkában, ha egy magyar sportoló olimpiai bajnokként ott áll a dobogó legfelső fokán, és eljátsszák tiszteletére a magyar Himnuszt.
- Soha nem felejtem azt a pillanatot, amikor a győztes dobás után odaszaladt Macához, az edzőjéhez Pars Krisztián, és Németh Pál képével szaladt körbe az olimpiai stadionban. A dobópápa nem egyszerűen dobógépeket, hanem embereket nevelt, akik tudják, hogy kicsodák, honnan jönnek, és jövőjük is van, mert pontosan tudják azt is, hogy hová tartanak - hangsúlyozta Hende Csaba, aki felidézte, hogy a balul sikerült 2004-es népszavazást követően 2010-ben elfogadott az akkor már Fidesz-többségű Parlament a nemzeti összetartozásról egy törvényt, amelynek értelmében minden határon túli magyar kérheti azt, hogy ne csak nemzettársunk, hanem honfitársunk is legyen, és teljes jogú magyar állampolgárságot kaphasson. Ennek a törvénynek köszönhetően a mai napig több mint 1 millió magyar állampolgárral van több, mint amennyien 10 esztendővel ezelőtt voltunk.
 
A köszöntőket követően a Dobó SE ifjú sportolójának, Doma Benedeknek történelmi áttekintésével zárult az emlékező esemény.
 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére