Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

mandiner.hu • 2022. december 04., vasárnap •
A külügyminiszter szerint ezzel ismételten sikerült megvédeni Magyarország energiaellátásának biztonságát.
Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól – közölte hivatalos Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton, ez írta meg a mandiner.hu.

Szijjártó Péter bejegyzésében azt írta, az Európai Unió bevezeti az olajársapkát, pedig itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák:

az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak.    

Szijjártó Péter úgy vélte, az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat. „Az olajársapkáról szóló tárgyalások során sokat küzdöttünk a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártunk: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól” – mutatott rá. Hozzátette, ezzel ismételten sikerült megvédeni Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Hiába a mentesség, a tagállamok közötti kereskedelem tilalma veszélybe sodorja az ársapkát

Ahogy arról a Mandiner beszámolt, az új, december 5-én életbe lépő olajembargó ugyan továbbra is „békén hagyja” ugyan hazánkat és a magyar multinak számító MOLGroupot a vezetéken érkező orosz nyersolaj tekintetében, viszont megbénítja a feldolgozott üzemanyagáramlást a MOL pozsonyi finomítójából.

Márpedig a MOL két EU-s finomítója, a százhalombattai és a pozsonyi között munkamegosztás zajlik, a magyarországi inkább dízelt, a felvidéki inkább benzint állít elő. Erre utalva jegyzi meg Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár, hogy

„a MOL két EU-s országban működő finomítójából nem tudja majd összehangoltan ellátni a nekik otthont adó országokat sem, hiszen például a MOL a pozsonyi finomítóból nem szállíthat Magyarországra benzint, onnan nem elégítheti ki majd az itteni fogyasztók igényeit.”

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: Facebook-videó

közösség

további frisss

lap tetejére