Magyarország gazdasága: jó úton a fejlettek klubja felé

• 2021. október 14., csütörtök •
Szakmai napot tartott a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége szerdán a Megyeházán. Dr. Kondor János elnök meghívására előadást tartott dr. Parragh Bianka, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, aki arról beszélt, hogy a magyar gazdaság jó alapokkal rendelkezett, ezért tudta átvészelni kisebb veszteségekkel a járvány eddigi hullámait. Optimista a jövőt illetően is, erről, valamint a helybe érkező anyagi támogatásokról is szó volt a tanácskozáson.
Magyarország gazdasága: jó úton a fejlettek klubja felé

Eleve jó helyzeten volt az ország, amikor a pandémia kezdődött, így volt lehetséges - és persze sok fontos központi intézkedés is ezt szolgálta -, hogy viszonylag kis áldozattal túljutottunk rajta. Tény azonban, hogy küszöbön van a negyedik hullám, most viszont már a mögöttünk hagyott időszak tapasztalatai is rendelkezésre állnak a stratégiákhoz. Dr. Parragh Bianka felidézte a 2008-as válságot, és beszélt a két időszak közötti különbségekről is.

Üdvözölte a szakmai tanácskozást dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője is. A politikus emlékeztetett, hogy az ország gazdaságának kiemelkedő teljesítménye révén volt lehetősége a városnak komoly fejlesztési forrásokhoz jutnia az elmúlt ciklusban, és ennek köszönhető az is, hogy a járvány elmúltával több fontos beruházás finanszírozásában segít a kormányzat Szombathelynek. Dr. Hende Csaba kifejtette, hogy a Nemzetközi Valutaalap alig 39 országot tart a világ 220 állama közül a fejlett kategóriába tartozónak. A jövőben leginkább egyes közép-kelet-európai országoknak van esélyük arra, hogy csatlakozzanak a fejlettek klubjához, köztük a 15 ezer dolláros egy főre jutó GDP-t felmutató Lengyelországnak, de még inkább a 16 ezer dolláros eredménnyel büszkélkedő Magyarországnak. A határ 17 ezer dollár - jegyezte meg.

A résztvevők - előadók, kis- és középvállalkozások, kamarai képviselők - nemcsak a sikerekről, hanem a jövőbeni teendőkről, szükséges intézkedésekről is beszéltek. Utóbbiak között előkelő helyen szerepel a vállalkozások "zöldítését" támogató program, amelynek részeként a Magyar Nemzeti Bank is hathatósan segíti a cégeket.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére