Magyarország az EU középmezőnyében van a koronavírusos halálozás tekintetében

• 2021. április 16., péntek •
Magyarországon az utóbbi időben nagyon sok félrevezető információ jelenik meg a koronavírusban meghaltak számával kapcsolatban, ráadásul erősen kétséges, hogy az előzetes adatok valóban alkalmasak-e az összehasonlításra és nemzetközi rangsorolásra. Magyarország az előző évhez mért halálozás statisztikai mutatójában Európa középmezőnyében van - vagyis nem igaz, hogy nálunk halnának meg a legtöbben.
Magyarország az EU középmezőnyében van a koronavírusos halálozás tekintetében

A Covid okozta halálozások száma valóban az egyik legfontosabb jelzőszám a járvány súlyosságának kifejezésére, ugyanakkor 

AZ EGYES ORSZÁGOK ELTÉRŐ DEFINÍCIÓ ÉS MEGKÖZELÍTÉS MENTÉN SZÁMOLJÁK A VÉGZETES ESETEKET. 

Éppen ezért ez a szám nemzetközi összehasonításra csak korlátozottan alkalmas - írja Windisch László a KSH alelnöke az Indexen közölt véleménycikkében.

Ha a 2020-as évet nézzük - írja Windisch -, az EU legtöbb tagállamában jelentősen többen haltak meg, mint 2019-ben, majd részletezi, hogy az egyes országokra nézve ez mit jelent. 

A szerző szerint világosan látszik, hogy jelentős eltérés lehet az egyes országok járványstatisztikai gyakorlatában, megközelítésében, ez a kép idővel valamennyire tisztulni fog, hiszen 

AZ EGYES STATISZTIKAI HIVATALOK EL FOGJÁK VÉGEZNI A WHO NEMZETKÖZI AJÁNLÁSÁNAK MEGFELELŐEN AZ EU-BAN HARMONIZÁLT SZEMPONTOK SZERINT A HALÁLOKI STATISZTIKÁK FELDOLGOZÁSÁT 

- írja. Ez egyes országokban jelentős növekedést, de akár csökkenést is jelenthet majd a koronavírus áldozatainak számában.

Windisch szerint tehát fontos, hogy ha össze akarjuk hasonlítani a nemzetközi adatokat, akkor nem csak a járvány halálos áldozatainak számát kell figyelembe venni, hanem a teljes halálozás alakulását is. 

Ha Magyarországot vesszük alapul, akkor a 2021-es adatok a tavalyihoz képest a következőképpen  alakulnak: a 10. hét végéig, azaz március 14-ig rendelkezésre álló heti statisztika alapján 11,4 százalékos emelkedés tapasztalható a halálozási adatokban. 

EZZEL AZ UNIÓS RANGSOR ELSŐ, KEDVEZŐBB FELÉHEZ TARTOZIK MAGYARORSZÁG, 

ugyanakkor az adatok hétről hétre változnak, Magyarországon is több hete romlás tapasztalható, s egyes tagállamok fel is függesztették statisztikai adatszolgáltatásukat a halálozások tekintetében. 

Az országok eddigi adatszolgáltatásaiból az a tanulság vonható le, hogy a járványstatisztikai eltérő gyakorlat miatt erős korlátokkal kell kezelni a járvány halálos áldozatainak számát az összehasonlító elemzések tekintetében. 

Ennek köszönhető az a gyakorlat, hogy 

HANGZATOS, DE FÉLREVEZETŐ CÍMLAPOK JELENHETNEK MEG, HAMIS KÉPET FESTVE A HAZAI JÁRVÁNYKEZELÉSRŐL, NÖVELVE A BIZONYTALANSÁGOT ÉS A FÉLELMET. 

Ezen probléma feloldásában egy legalább EU-szinten egységes statisztikai definíció segítene, ugyanakkor egy sokkal objektívebb mutató, a többlethalálozási adatsor alapulvételével Magyarország nem tartozik a leginkább sújtott országok közé - írja véleménycikkében Windisch László.


Forrás: origo.hu
Kép: MTI/BALOGH ZOLTÁN

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére