Lili és a bátorság - súlyos témához nyúlt a Mesebolt Bábszínház

• 2020. július 13., hétfő •
Paulik Móni és Vincze Zsuzsi könyve alapján született a Mesebolt új előadása. A szerzők bátran, de nagyon átgondoltan nyúlnak a gyermekbántalmazás témájához, óvatosan, érzékenyen mutatva be ezt a - sajnos gyakran titokban maradó - folyamatot.
Lili és a bátorság - súlyos témához nyúlt a Mesebolt Bábszínház

Vajon mihez kell nagyobb bátorság: bemutatni egy félelmetes kötéltánc számot a cirkuszigazgató előtt vagy elmondani egy nyomasztó titkot az anyukánknak? A hét éves Lili egy vándorcirkusz izgalmas, különös és varázslatos világában nő fel. Egymás mellett él a kötéltáncos, a bűvész, az oroszlán, a bohóc és még sokan mások. Bizalmas közösség, amelyben mindenki ismer mindenkit. De mi van akkor, ha valaki túlságosan közel szeretne kerülni a másikhoz? Mikor és hogyan lehet nemet mondani valaki közeledésére, főleg abban az esetben ha egy felnőtt és egy gyerek kapcsolatáról van szó? A bátorságot kereső Lili a cirkusz bűvészétől remél segítséget, aki meg is ígéri, hogy varázserejével megadja a kislány számára, amit szeretne. Bátorság helyett azonban egy olyan titkot ad Lilinek, amit nem könnyű feldolgozni, elmondani valakinek pedig igazán bátor dolog lenne. Lilinek minden erejére szüksége lesz, hogy ezen a kötélen anyukája segítségével áttáncoljon, ám ha sikerül neki, életre szóló tanulságokkal gazdagodik.
 

A Mesebolt Bábszínház mindig is küldetésének érezte, hogy ne csak szórakoztassa nézőit, hanem lényeges társadalmi kérdésekre is keresse a válaszokat, olyan problémákra világítson rá, melyek itt élnek velünk, feldolgozásuk elengedhetetlen. A színház új bemutatója is érzékeny, és fontos témakört dolgoz fel, kisiskolások számára. A gyermekbántalmazás jelensége ugyan már egyre nagyobb hangsúlyt kap a közbeszédben, de még most is sokan kezelik tabuként ezt a kényes témát.


A problémával foglalkozó szakemberek egyöntetű véleménye alátámasztja, hogy ez a mű hasznos és fontos eszköze lehet a gyerekek megszólításának ebben a nehéz témában. Ehhez szeretne a bábszínház segítséget nyújtani szülőknek, pedagógusoknak egyaránt. A téma érzékenysége miatt az előadás természetesen nem hagyja magára a nézőt a problémával. A színházlátogatás alkalmával feldolgozó foglalkozáson vesznek részt a gyerekek, melynek során kibeszélhetik a látottakat, kérdezhetnek, véleményezhetnek, körüljárhatják az elsőre talán felfoghatatlannak tűnő színpadi eseményeket. Ezeket a foglalkozásokat felkészült drámapedagógusok vezetik, biztosítva, hogy mindenki biztonságos keretek körülmények között dolgozhassa fel az előadás élményét.

A darab létrejötte során az alkotók folyamatos kapcsolatban voltak pszichológussal és gyermekjogi szakértővel, így biztosítva, hogy a nézőtéren ülő gyerekek semmiképpen se érezzék terhesnek, ijesztőnek, kellemetlennek a színpadi cselekményt.

A történet különös, ismeretlen világba helyezi a cselekményt, egy vándorcirkuszba, melynek csillogó, izgalmas világa vonzó és titokzatos az átlagember számára. Ebben a cirkuszban él Lili és anyukája, szeretetben és harmóniában. Lilit mindenki szereti a cirkuszban, biztonságban, otthonosan érzi magát ebben az érdekes, zárt közösségben, legjobb barátja pedig a cirkusz jópofa, varázslatos bűvésze. Lilinek azonban csalódnia kell mikor szembesül vele, hogy a bűvész egészen furcsa és ijesztő dolgokat gondol kettejük barátságáról. Rémes, nyomasztó titkokkal hálózza be a kislányt, egyre szörnyűbb kívánságai vannak. Lili fél segítséget kérni, szégyenkezik, maga sem tudja miért…

Szerencsére a mesében a bűvész lelepleződik, Lili megmenekül, de sajnos a valóságban gyakran nem derül fény az ehhez hasonló esetekre. Ezért fontos, hogy a gyerekekben tudatosuljon, ilyen helyzetben azonnal segítséget kell kérni! Szülőhöz, pedagógushoz kell fordulni! A szülők számára pedig nagyon fontos, hogy észrevegyék az árulkodó jeleket, ha a gyermekükkel valami nincs rendben…

Az előadás létrehozói nem ismeretlenek a szombathelyi közönség számára. Somogyi Tamás már „A császár új ruhája” rendezőjeként bizonyította, hogy korosztályának egyik legkreatívabb, eredeti módon gondolkozó alkotója. A díszleteket, bábokat Boráros Szilárd tervezte, aki már számtalan meseboltos produkció képi világát alkotta meg, a rá jellemző játékossággal és elmélyültséggel. Veres András, a színház állandó rendezője és dramaturgja, most a színpadi adaptáció elkészítésével vett részt a munkafolyamatban. Sáry Bánk ismert filmes és színházi zeneszerző már harmadik alkalommal komponált zenét a Mesebolt Bábszínház számára, a tőle megszokott magas szakmai színvonalon.

Csató Kata rendezőként már többször is dolgozott a szombathelyi bábszínházban, most pedig mint színészt láthatjuk a színpadon, Lili édesanyja szerepében.

Egy ilyen előadásban rendkívül fontosak a színpaddal nem közvetlenül érintkező társalkotók is,

hiszen nélkülük lehetetlen lenne egy ilyen nehéz témát feldolgozni. A feldolgozó foglalkozást vezető drámapedagógusok: Balla Richárd, Kardos János, Szepes Anna, gyermekjogi szakértő: Dr. Gyurkó Szilvia.

Lili történetének elmesélésével a Mesebolt bábszínház szeretne segíteni abban, hogy minden gyerek biztonságban, boldogan élhesse saját gyerekkorát, és felhívni a figyelmet, hogy bizony van még mit javítani a világon.

A darabot a Kőszegi Várszínház, a Mesebolt Bábszínház és a Vojtina Bábszínház közösen mutatja be július 14-én Kőszegen 18 órától a Jurisics vár Lovagtermében. 

 

 

fotó: Mesebolt Bábszínház

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére